Svet 28

15.04.2024.

23:46

Izrael sprema odgovor, odlučuje o metama; SAD: Iran nas nije obavestio

U noći između 13. i 14. aprila oružane snage Irana izvele su masovni vazdušni napad na Izrael, u kome je korišćeno na stotine komada lutajuće municije, krstarećih i balističkih raketa.

Izvor: B92.net

Izrael sprema odgovor, odlučuje o metama; SAD: Iran nas nije obavestio
Tanjug/AP Photo/Tomer Neuberg

Podeli:

Podršku Iranu pružile su i pojedine militantne grupe u regionu, prvenstveno iz Libana, Iraka i Sirije, koje su, takođe, upotrebile dronove, višecevne lansere i druga artiljerijska sredstva za napad na izraelsku teritoriju.

  • Sva dešavanja u vezi s napadom Irana na Izrael pratite u našem blogu UŽIVO

Završeno

23:30

Kirbi: Iran nije obavestio SAD o detaljima napada na Izrael

Iran prošle nedelje nije obavestio SAD ni o vremenskom okviru za pokretanje napada na Izrael, niti o potencijalnim metama, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je potvrdio da su SAD razmenile poruke sa Iranom, ali da nikada nije bilo informacija u vezi sa vremenskim okvirom ili metama napada, koji je Iran izvršio u noći između subote i nedelje, prenosi Rojters.

Kirbi nije objašnjavao koje poruke su SAD razmenile sa zvaničnim Teheranom, ali je potvrdio da su "lažni" svi izveštaji koji sugerišu da je Iran dojavio Vašingtonu da planira napad na Izrael.

"Iran nam nikada nije potvrdio ni vremenski okvir za napad, ni ciljeve napada. Ta priča da nam je Iran preneo poruku o tome šta namerava da uradi je smešna", rekao je Kirbi.

18:01

Svi pozvani na bezbednosni brifing

Benjamin Netanjahu napravio je neočekivan potez, prenosi Bi-Bi-Si.

On je pozvao lidere svih opozicionih partija na bezbednosni brifing u Tel Avivu.

Izraelski mediji govore o žučnim diskusijama u ratnom kabinetu i podelama među komandantima armija. Beni Gantc i Gadi Ajzenkot zalažu se za brz i snažan odgovor.

Drugi tvrde da je ovo trenutak kada Izrael uživa snažnu podršku međunarodne zajednice i da koaliciji treba dozvoliti da se konsoliduje, a zatim da odgovori Iranu.
 

17:59

Završen ratni kabinet

Izraelski ratni kabinet završio je sastanak na kojem se razgovaralo o odgovoru Izraela na iranski napad, prenosi Kanal 12

Oni prenose da se razgovaralo o nekoliko opcija, od kojih je svaka bila "bolan" uzvratni udar na Iran, ali onaj koji bi izazvao regionalni rat.

Ratni kabinet je takođe odlučio da će izabrati odgovor koji neće blokirati SAD.
 

17:31

Belgija pozvala iranskog ambasadora da osudi napad na Izrael

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

"Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib, prenosi Rojters.

Iran je u noći između subote i nedelje lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i u Libanu, Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

14:37

CNN: Jedna od opcija odmazde je poznata

Dva neimenovana izraelska zvaničnika izjavila su za CNN da je jedna od ppcija izraelskog odgovora za iranski napad, gađanje "vitalnih izraelskih objekata".

Podsetimo, izraelski premijer Benjamim Netanijahu sazvao je hitan sastanak ratnog kabineta na kom se, kako se pretpostavlja, glavna tema odgovor Izraela na napade Irana.

14:34

Sirijski ambasador u UN: Za eskalaciju su krivi SAD i Izrael

14:33

"Netanijahu je znao šta radi kada je napao iranske snage"

14:06

London odbacio tvrdnju Irana da je napad na Izrael bio najavljen

Velika Britanija je odbacila tvrdnju Irana da je Teheran pre napada na Izrael obavestio Zapad o predstojećem napadu iz vazduha na izraelsku teritoriju, rekao je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao je u nedelju da je Iran 72 sata unapred obavestio susedne zemlje i izraelskog saveznika SAD da će napasti Izrael.

"Odbacio bih tu tvrdnju. Najoštrije osuđujemo direktan napad na Izrael", izjavio je Sunakov portparol.

13:53

Nemačka pozvala iranskog ambasadora

Nemačka je danas pozvala na razgovor iranskog ambasadora posle napada Teherana raketama i dronovima na Izrael tokom vikenda, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu. "Sastanak je trenutno u toku", dodao je portparol, preneo je Rojters.

Iran je u noći izmedju subote i nedelje napao Izrael dronovima i balističkim projektilima u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Siriji.
 

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: