Svet 3

03.04.2024.

19:08

Mađarska: Odbijamo

Mađarska odbija da podrži bilo koji predlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu ili ga pretvorio u ofanzivni savez.

Izvor: Tanjug

Mađarska: Odbijamo
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

To je danas izjavio ministar spoljnih Mađarske Peter Sijarto koji je podsetio da je NATO odbrambeni savez.

Sijarto je pre početka sastanka NATO u Briselu istaskao i da će Mađarska odbaciti svaki predlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

"Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo", rekao je on. On je naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO.

Sijarto je kazao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO.

On je istakao da se mora učiniti sve "da se izbegne direktan sukob izmedju NATO i Rusije u narednom periodu".
On se osvrnuo i na "izjave zapadnoevropskih političara poslednjih nedelja" o mogucnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Madjarska odbacuje svaki predlog koji bi eskalirao rat.

"Nadamo se da ce zdrav razum i želja za mirom i bezbednošcu prevladati na sastanku u naredna dva dana", rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: