Nova vest

NATO

Svet

"Politika se ne zasniva na ulizivanju"

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da je zabrinjavajuće što pojedini zvaničnici, uključujući i američkog predsednika Donald Trampa, drugačije posmatraju NATO i odnose između SAD i Evrope.

14:53

3.5.2026.

19 h

Svet

Okupljaju se NATO vojnici

Na poligonu Ožiš u Poljskoj počele su vojne vežbe "Amber šok 2026", na kojima učestvuje oko 3.500 vojnika iz nekoliko zemalja članica NATO, uključujući Sjedinjene Američke Države.

11:59

3.5.2026.

22 h

Svet

Trampe, baš ih briga

Najava predsednika SAD Donalda Trampa o mogućem smanjenju broja američkih trupa u Nemačkoj izazvala je pažnju diplomatskih krugova i NATO-a. Izvori britanskog Telegrafa ocenjuju da bi takav potez imao ograničen uticaj na odbrambene planove Alijanse.

14:42

1.5.2026.

2 d

Svet

Donalde, blefiraš, opet

SAD, prema izjavi predsednika Donalda Trampa, ispituju mogućnost smanjenja broja vojnika u Nemačkoj. Odluka bi trebalo da bude donesena uskoro, napisao je on na svojoj platformi Truth Social.

10:23

1.5.2026.

3 d

Svet

Merc: "NATO u mom srcu..."

Nemački kancelar Fridrih Merc istakao je danas značaj transatlantskog partnerstva i istakao da je fokus Nemačke i dalje na snažnom NATO-u i pouzdanom transatlantskom partnerstvu.

15:00

30.4.2026.

3 d

Svet

Merc: Rekao sam Trampu šta mislim

Nemački kancelar izjavio je da je predsedniku SAD Donaldu Trampu rekao zašto smatra da je rat u Iranu pogrešan, ali da istovremeno pokušava da održi dobar odnos sa njim i da je do sada u tome uspevao.

11:50

29.4.2026.

4 d

Svet

Tramp: "Razočaran sam!"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas da je razočaran NATO-om i pojedinim saveznicima, navodeći da nisu pružili podršku SAD i da Vašington godinama snosi nesrazmeran teret u okviru Alijanse.

19:52

26.4.2026.

7 d

Svet

Makron izazvao buru: EU jača od NATO?

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio da EU može sama da se brani i da je klauzula o uzajamnoj pomoći snažnija od NATO člana 5, uz upozorenje na slabljenje poverenja u SAD.

23:09

25.4.2026.

8 d

Izdvajamo

Info – najvažnije vesti iz Srbije i sveta | B92.net

Svet

Tomahavk u Nemačkoj? Odgovor je: "Ne!"

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da povuče 5.000 vojnika iz baza u Nemačkoj nije iznenađujuća i ne smatramo je odmazdom, izjavio je nemački kancelar Fridrih Merc.

10:19

4.5.2026.

18 min

Život – zanimljivosti, istorija, nauka i inspirativne priče | B92.net

Aktuelno

Zatočena Nobelovka Narges Mohamadi u kritičnom stanju

Zatočena dobitnica Nobelove nagrade za mir, Iranka Narges Mohamadi, nalazi se danas u kritičnom stanju na odeljenju intenzivne nege, dva dana nakon što je zbog srčanog zastoja prebačena iz zatvora u bolnicu, saopštila je fondacija koju vodi njena porodica.

19:37

3.5.2026.

14 h

Najnovije Novo Sport Sport B92 Video Video Meni Menu