Politika 3

17.04.2024.

17:05

Brnabić: Oni više ne žele da budu objedinjeni izbori 2. juna; Jovanov: Opozicija ne želi ozbiljno da razgovara

Predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić obratila se nakon završetka sastanka na kome su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima.

Izvor: B92

Brnabić: Oni više ne žele da budu objedinjeni izbori 2. juna; Jovanov: Opozicija ne želi ozbiljno da razgovara
TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bs

Podeli:

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije sastale su se danas po četvrti put kako bi govorile o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Obraćanje je počelo sa zakašnjenjem zato što je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta stajao pored govornice i vikao.

"Sada vidite kako izgleda nepoštovanje Narodne Skupštine, to je ta Srbija protiv nasilja. Čovek je sve sam o sebi rekao, ja ne bih imala šta da dodam. Hvala na performansu, ovo je kako neki od njih zamišljaju dijalog. Čovek dođe, a do sada se nije odazivao i nije dolazio na razgovore. Dođe, optuži za razne gluposti, a sve što je rekao su laži, pokupi se i ode", rekla je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine rekla je da je jedina sramota u tome što on pripada grupi Srbija protiv nasilja.

"Vidite koliko je potrebno strpljenja i mentalne snage da imamo dijalog, da istrpite sve, i da pokušate da spustite tenzije i pokažete ozbiljnost", rekla je Brnabić. 

Brnabićka je navela da je današnji sastanak u smislu konstruktivnosti i razmene mišljenja bio najbolji do sada. 

"To je ono što dugujemo građanima. Nismo postigli dogovor, zato što se sve svelo na razgovor o datuma. Ultimativno je postavljen datum, ne birački spisak ili izborni uslovi, ne da li treba da se implementiraju preporuke pre ili kasnije. Sasvim je jasno ako pratite ODIHR-ove preporuke da ne možete da imate lokalne izbore verovatno još tri godine", rekla je predsednica Skupštine.

Ističe da je važno za sve građane da se formiraju dva radna tela - jedno će se baviti izmenama i dopunama svih relevantnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke. 

"I drugo radno telo koje će se baviti uvidom i po potrebi revizijom biračkog spiska. Ja se nadam da će predstavnici opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja uzeti učešće u radu. Grupa Mi-glas iz naroda je potvrdila da hoće, ja im zahvaljujem od srca", rekla je ona.

Ana Brnabić kaže da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

"I to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenom organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima", zapitala je Brnabić. 

Brnabić je navela da racionalno objašnjenje za to nije dobila.

"Kada pričamo o datumu, ne pričamo čak ni o Ustavu i zakonima, već o interesu Beograđanima. Zato smo predložili da zarad toga što izborne radnje moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko SPN. Oni su ih tražili, pokrenuli izborni proces, i to mora da se završi zarad Beograđana. Da završimo to u skladu sa najkasnijim terminima koje predviđaju Ustav i zakoni, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora", rekla je ona, i dodala da taj predlog nije prihvaćen.

Brnabić je istakla da su na njen sto dolazili različiti predlozi, i da želi da sumira šta je sada zahtev opozicije.

"Da li je to objedinjavanje svih izbora 2. juna, ili da ih objedinimo sve na jesen ili zimu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli pa hajde da se konsultujemo. Onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu. Ja nisam preterivala kada sam rekla da ni oni sami ne znaju tačno koji su zahtevi legitimni, i o čemu pričamo. Ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre odgovora, ali kako je gospođa Tepić donela odluku, tako su se oni saglasili", rekla je predsednica Skupštine i dodala:

Brnabić je navela da nije čula ništa oko odlaganja donošenja odluke za dva dana, kaže da je na njeno eksplicitno pitanje o objedinjavanju izbora i datumima nastala konfuzija.

"Marinika Tepić je eksplicitno rekla da to više nije predlog. Tako da ne znam odakle vam utisak da je opozicija dala šansu dva dana. Opozicija grupisana oko SPN je eksplicitno rekla da objedinjavanje izbora za 2. jun gotova priča, i da može da se priča samo o izborima na jesen", odgovorila je ona na pitanje novinara. 

Brnabić je navela da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni.

"Ljudi, grad je već šest meseci u privremenom statusu. To znači da bismo duže od godinu dana funkcionirali pod privremenim finansiranjem. Ako je to odgovorno ponašanje prema Beograđanima, šta je onda neodgovorno. Ovo je samo stvarno o nama, a gde su tu Beograđani, gde su građani koje ovaj grad treba da opslužuje", zapitala je ona. 

Brnabić je navela da je predlog da se nakon preseljenja i menjanja adrese ne može glasati najmanje šest meseci prihvaćen.

"Hajde da menjamo taj zakon. Uvid u birački spisak, prihvaćeno. Što se medija tiče, ja nisam urednik medija, hajde da ih pozovemo da pričamo. I na kraju mi kažete da ja jedino neću datum da prihvatim. A ja vas da pitam, zašto oni insistiraju samo na datumu. Kako smo došli sa preporuka ODIHR-a, medija i biračkog spiska, do toga da samo licitiraju o datumu", rekla je predsednica Skupštine.

"Prve nedelje opozicija je tražila da beogradski izbori budu 2. juna. Onda ste druge nedelje rekli da mora biti oktobar, onda su treće nedelje rekli 'ne', već da svi lokalni izbori, čak i u samoupravama gde su izbori završeni u decembru 2023, da im skratimo mandat za tri godine, i da svi idemo na izbore", podsetila je Ana Brnabić.

"Predlog ustavnog zakona je neustavan, taj predlog sugeriše da nekome treba da bude skraćen mandat za tri i po godine. I rekla sam lepo, da to nije demokratski princip. Ako tražite od mene da prekrišimo to pravilo, danas da skratimo 30, sutra trista dana. I bukvalno su kasnije došli i tražili da se skrati 3 i po godine. Dakle da ponovim, oni više ne žele da budu objedinjeni svi izbori 2. juna", navela je Brnabić i dodala: 

"Beograd ne sme biti pod privremenom upravom toliko dugo, zbog čega beogradski izbori ne mogu biti na jesen. Pomeranje tih izbora, pored toga što bi bilo protivustavno, bi značilo da imamo prinudnu upravu praktično, privremeni organ koji vodi grad, duže od godinu dana. I to nije fer i nije odgovorno prema Beograđanima. Ja nisam pokrenula izborni proces, niti je Aleksandar Vučić. Jeste formalno, ali na eksplicitan zahtev Srbije protiv nasilja. Oni su pokrenuli izborni proces, i sada žele da ga vodimo u nedogled, do nekog trenutka kada misle da imaju dovoljno šanse da pobede". 

Brnabić je navela da joj više nije jasno zašto opozicija odbija predloge, i kaže da vlast ima jak legitimitet, dvotrećinsku većinu u parlamentu, i da je spremna da razgovara.

"Želimo da pokažemo odgovornost i ozbiljnost prema građanima. Pa to nije viđeno ni u jednom parlamentu na svetu. Ovo da imate dvotrećinsku većinu, i da pokušavate da napravite dijalog, da se dogovorite, to nema ni u jednoj zemlji na kugli zemaljskoj. Ali ja ću nastaviti da pokušavam. I spremna sam, do petka da imamo sastanke, u svakom trenutku", navela je Brnabić. 

Brnabić je na pitanje da li ju je iznenadilo kako su glasali predstavnici Grčke i nekih drugih zemalja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, rekla da je bila iznenađena.

"Ali mnogo više me je iznenadilo da smo mi imali narodne poslanike iz ove skupštine, koji su bili u Strazburu četiri dana, na ovako važnoj temi, a za reč se nisu javili. To je recimo Đorđe Stanković iz Srbije protiv nasilja. Četiri dana je bio tamo, građani su mu platili put, hotel, dnevnice, a čovek se nije za reč prijavio. Da kaže bar nešto u ime našeg naroda, Republike Srbije, Srba sa KiM. Oko toga da je neshvatljivo da se to radi bez formiranja ZSO, u trenutku kada Srbi na KiM nemaju osnovna ljudska prava", navela je predsednica Skupštine.

Jovanov: Opozicija ne želi ozbiljno da razgovara o preporukama ODIHR-a

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov ocenio je danas, nakon novih razgovora poslaničkih grupa o izbornim uslovima, da opozicija ne želi ozbiljno da razgovara o preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uz ocenu da i među opozicionim poslanicima ima različitih tonova.

"Meni se čini da i onaj ko krene 'mekše' i pomirljivije da razgovara u želji da postigne neki kompromis sa predstavnicima vlasti, dobije vrlo brzo kontra odgovor od strane nekih drugih predstavnika. To je na prvom sastanku bio slučaj sa Radomirom Lazovićem i Marinikom Tepić, kada mu je ona rekla da može sam da dolazi da priča o ODIHR preporukama i da ona neće da dolazi. Onda vidimo kako kao 'bele lale' dođu da razgovaraju", rekao je Jovanov.

Prema tome tu ima različitih tonova i to se može osetiti, međutim, očigledno je, kaže Jovanov, da se oni nalaze pod "gvozdenom kontrolom jednog čoveka" koji im verovatno ucenama ili pretnjama ne dozvoljava da kažu šta zaista misle i da svi guraju u istom pravcu, ali oni i sami ne znaju u kom pravcu hoće da idu.

"Prvo je bilo 2. jun, pa neće više 2. jun, hoće jesen, više nije jesen, može i u decembru, i sad više ne znamo ništa", prokomentarisao je Jovanov za Tanjug.

Prema njegovoj oceni, današnji sastanak je bio kao i prethodni u smislu da vlast dođe da razgovara o preporukama ODIHR-a, a onda predstavnici "Srbija protiv nasilja" dođu da otvaraju "desete teme".

"Onda se ceo sastanak svodi na to da mi raspravljamo o njihovim temama. Konkretno, oni nas već evo tri nedelje ubeđuju i objašnjavaju nam zašto mi treba njima da izađemo u susret i protivno Ustavu pomeramo izbore, skraćujemo mandate", naveo je Jovanov.

Jovanov je podsetio da je predsednica skupštine Ana Brnabić pre tri nedelje, kao jedan od razloga zašto ne želi da ulazi u to skraćivanje mandata za 30 dana ili kako su već tada tražili, rekla da može onda lako da se dođe do toga da "sutra proizvoljno odredimo neki drugi rok za koji će se mandati skratiti".

"I, evo, već smo došli do toga. Sada se traži skraćenje mandata za tri i po godine. Ljudima koji su izabrani u decembru. Potpuno neverovatno. Sve se svodi na to da oni jednostavno ne žele ozbiljno da razgovaramo o preporukama ODIHR-a. Mi apsolutno nismo zagrebali to. Mi smo došli u paradoksalnu situaciju, na šta sam ja kao predsednik poslaničke grupe reagovao danas. Rekao sam da mi jednostavno ne želimo da učestvujemo u realizaciji njihovih predloga, a da oni sami ne učestvuju u realizaciji njihovih predloga", rekao je Jovanov.

On je objasnio da je predlog opozicije bio da se formira komisija koja će da vrši određene pretrage i istrage u biračkom spisku.

"Onda smo na osnovu tog predloga dobili dopis kao poslaničke grupe da dostavimo kandidate za članove te komisije. I onda smo mi dostavili imena, a oni nisu dostavili imena. Dakle, oni ne žele da učestvuju u realizaciji sopstvenog predloga", ocenio je Jovanov.

On smatra i da opozicija dolazi da se ne dogovori.

"Oni nas zavlače, da se tako kolokvijalno izrazim, nedeljama. Mi smo prvi sastanak imali zato što nas je pozvala predsednica Skupštine da razgovaramo o preporukama ODIHR-a. Kada je počela da čita preporuku ODIHR-a, oni su zaustavili i rekli ne, ne, ne, nećemo o tome. Imamo naša tri predloga. Onda smo razgovarali o njihovim predlozima, od kojih smo dva prihvatili. Onda su oni rekli, dobro je sad hajde da damo pauzu, pa da vi prihvatite i treći", rekao je Jovanov.

Taj treći zahtev se, kako je podsetio Jovanov, ticao skraćivanja ili produžavanja mandata, pomeranje beogradskih izbora, kršenje Ustava i drugo.

"Mi dođemo na drugi sastanak, ponovo ista tema. Dođemo na treći sastanak, ponovo ista tema. Danas ponovo ista tema. Mi sve vreme imamo istu temu. I kad krenemo u realizaciju čak i onoga što su oni predložili na tom sastanku, kontrola biračkog spiska, razgovor sa medijima, vi nemate odgovor, oni ne učestvuju u tome", rekao je Jovanov.

Kako kaže, ne zna šta im je cilj i zašto odugovlače po svaku cenu. Ukoliko se odluče da bojkotuju beogradske izbore, odgovornost je na njima, a na kraju krajeva, to bi bila i njihova odluka na koju ih niko nije naterao, zaključio je Jovanov.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: