Politika 2

27.04.2024.

10:30

Brnabić: Vučić u Njujorku vodio nadljudsku borbu, ono što je uspeo je velika pobeda VIDEO

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je za TV Prva da je vlast pokazala odgovornost i izašla u susret opoziciji po pitanju izbora, a da oni zauzvrat ni ne dolaze na sastanke.

Izvor: B92

Brnabić: Vučić u Njujorku vodio nadljudsku borbu, ono što je uspeo je velika pobeda VIDEO
PrintScreen/ TV Prva Video

Podeli:

"Cilj je bio da pokažemo demokrtaski kapacitet i da pokažemo razumevanje, solidarnost", rekla je Brnabić. 

"Svi lokalni izbori su raspisani za drugi jun u skladu sa zahtevima opozicije, izašli smo u susret. Predsednik Vučić je insistirao da pokušamo da smanjimo tenzije u društvu, da pokažemo fleksibilnost, tolerantnost, da se postigne unutrašnja stabilnost zato što su, ne samo da su teški dani pred Srbijom, teški dani su sada, mi se sada borimo. Predsednik Vučić je čivate protekle nedelje u Nujorku vodio nadljudsku borbu za pravdu, borbu protiv rezolucije o Srebrenici kako bi sačuvali i mir i stabilnost na Balkanu, borba za naše nacionalne interese, pravdu", rekla je Ana Brnabić u jutarnjem programu na TV Prva.

Kako je dodala, opozicija je ipak pokazala neodgovornost jer ne dolazi redovno na sastanak. 

Istakla je da predsednik nema vremena da se bavi kampanjom jer mu je Srbija ispred svega. 

"Ni malo se ne bavi kampanjom, zato što se bavi odbranom nacionalnih interesa i nadljudskom borbom za naše nacionalne interese i zaštitu istine i pravde - i u Njujorku, gde se bori protiv srebreničke rezolucije, kao i svakodnevna borba koja i dalje traje protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope", dodala je. 

"Za nas je to veliki hendikep, da se razumemo. Za nas je to ogroman problem. Ja znam koliko on želi da se bavi time, ali je potpuno jasno rekao - ljudi, Srbija na prvom mestu. Politička kampanja za izbore, na drugom mestu. Srbija uvek na prvom mestu. Baviće se time, znam, od 16. maja, kada ta pitanja budu rešena", rekla je ona. 

"Ja treći put pitam opoziciju da li se neko ogradio od reči Vladete Jankovića, a nije", kaže predsednica Skupštine i dodaje: 

"Te reči u stvari pokazuju šta je njihova kampanja - ja ću ga citirati 'ako pogledte objektivno i odbacite predrasude, situacija uopšte nije loša. Ono što čeka Vučića u prvoj polivini maja, do sredine maja, to su vrlo teški udarci. Dočekaće ga Srebrenica, dočekaće ga Kosovo u Savetu Evrope, dočekaće ga 3. maj i ta strašna godišnjica'. To je prilika. Maj će doneti nove obrte koji su vrlo povoljni za opoziciju. To vam je kao odraz u ogledalu. Ono što Aleksandar Vučić vidi kao najveću pretnju za Srbiju, naše nacionalne interese, za srpski narod generacijama nakon nas, kao najveću pretnju i upravo zato se bavi kampanjom, upravo te stvari oni vide kao svoju najveću priliku. I jedve čekaju i nerviraju se zašto 2. maja nije na drugom redu Generalne skupštine UN ta srebrenička rezolucija, zašto se i dalje razgovara o tome da li će Kosovo da bude član Saveta Evrope ili neće. Dakle oni to vide kao svoje najveće prilike i na tom talasu oni grade svoju kampanju. Eto vam gde je Miloš Jovanović, Brajan Brković i svi oni zajedno. Ono gde se mi borimo da bismo zaštitili nacionalne interese, oni to vide kao svoju najveću priliku", kazala je ona. 

"To je beskrajno tužno, ali vam je tako. I na kraju krajeva mi sa tim moramo da se pomirimo. Vi kada pogledate čitavu opoziciju, oni vam svi do jednog kažu - 'da, Srebrenica je bila genocid'. Vama Zurof  koji je vrhunski svetski autoritet za pitanja ratnih zločina, genocida, kaže - 'to ne može biti genocid'. Svi oni od Biljane Đorđević, do Ćute, Lazovića, Veselinovića, Marinike Tepić, kažu 'da, to je bio genocid i mi moramo sa time da se pomirimo'. Neki od njih kažu čak i da mi treba da kosponzorišemo tu rezoluciju", navela je Brnabićeva. 

Verujem da će Vučić da se vrati ponovo u Njujork, da nastavi svoju borbu u UN

"Ja se nadam da će se od 16. maja Vučić baviti izborima. Do 16. maja on će se baviti isključivo ovim pitanjima. Ja verujem da će rezolucija o Srebrenici u maju doći na glasanje. Ovo što je Aleksandar Vučić uspeo je neverovatna pobeda. On je uspeo sa čitavim timom ljudi. Ali na kraju krajeva on je najviše uradio ovih 5 dana boravka u Njujorku sa velikim brojem sastanaa, sa skoro svim delegacijama... Da se čujete praktično sa skoro svim državnicima sveta, što je u UN 190 država, za 5 dana, to je napor koji niko ne može da zamisli. Uspeo je do te mere da ih prodrma da oni više nisu sigurni kako će u stvari proći na tom glasanju. I to je nezamisliva pobeda Srbije. I da oni to odlože. Oni nastavljaju to ozbiljno da guraju. To nikakve veze više sa diplomatijom nema. To više nisu ni pritisci, to su ozbiljne pretnje. Ne glasaš li - uradićemo to to i to. Nema više kredita, investicija, podrške u ovome, ili ćemo direktno nešto protiv vas raditi. To više nije diplomatija, to su brutalne pretnje, i to vam na kraju krajeva prikazuje kako trenutno izgleda svetski poredak. Ali to vam i pokazuje i zašto se taj svetski poredak menja. Imate zemlje koje neće više to da trpe - da im neko preti, da ih maltretira, da izlaže ruglu Ujedinjene nacije. Da neko kaže 'nešto što je pitanje za Savet bezbednosti mi guramo na Generalnu skupštinu', tako ozbiljna pitanja dovodimo do toga da dođe do preglasavanja. Zbog toga se i menja svetski predak. Zbog toga što čak više nije ni diplomatija. Ja čak verujem da će Vučić i da se vrati ponovo u Njujork, da će da nastavi tu svoju borbu i u Ujedinjenim nacijama. Tamo je na samom izvoru stvari, razgovara sa šefovima misija i gura čitavu našu misiju", rekla je predsednica Narodne skupštine Srbije. 

Izvor: Prva tv

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: