Ponedeljak, 02.10.2023.

19:33

Otišao je poslednji autobus – "Ovo je etničko čišćenje"

Poslednji autobus sa jermenskim izbeglicama napustio je planinsku enklavu Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, izjavila je u Jerevanu portparolka jermenske vlade.

Izvor: index.hr

Otišao je poslednji autobus –
ilustracija/EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

Nazeli Bagdasarjan je rekla da je u Jermeniju stiglo 100.514 izbeglica koje su bile prinuđene da napuste svoje domove u enklavi. Drugi su stigli privatnim automobilima, rekla je ona.

Azerbejdžanci su tvrdili da nema osnova za bekstvo, Jermeni nisu verovali

Bagdasarjan je rekao da su mnogi stigli sa zdravstvenim problemima, a neki su bili nepokretni. Oni Jermeni koji su još u enklavi treba da se prijave Crvenom krstu, pojasnila je ona. Vlada Azerbejdžana danima je insistirala da nema osnova za bekstvo i da će stanovnici biti integrisani prema pravilima zemlje.

Međutim, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev se vidi kao autoritarni lider, zemlja nema novinarsku slobodu i na meti je kritika zbog kršenja ljudskih prava, ističe agencija dpa. Govoreći danas u Bakuu, Alijev je istakao da Azerbejdžan karakteriše više etničkih zajednica i vera. „Živimo kao porodica“, preneli su lokalni mediji njegovu izjavu.

"Sada je vreme da se stvori sloboda na Kavkazu“, dodao je on.

"Ovo je etničko čišćenje"

On je ranije najavio da će se desetine hiljada Azerbejdžanaca preseliti u Nagorno-Karabah. Jermenija je optužila vladu u Bakuu za etničko čišćenje. Prošlog meseca Azerbejdžan je pokrenuo munjevitu vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, primoravajući na kapitulaciju samoproglašene Republike Arcah, koja nije bila međunarodno priznata.

Jermenski lideri koji su vodili tu oblast rekli su da će to biti ukinuto početkom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: