Esports B92.net

Izvršni direktor Blizzarda izdao javno izvinjenje, zaposleni planiraju štrajk

U jeku kontroverznog komentara na tužbu o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena upućenu Activision Blizzard-u, izvršni direktor Bobi Kotik je priznao da kompanija definitivno nije zauzela pravilan pristup, i izdao javno izvinjenje svojim zaposlenima. S druge strane, zaposleni danas planiraju štrajk ispred sedišta kompanije, u Irvinu, Kaliforniji.

Božidar Radovanović RUR
Podeli

Activision Blizzard, čuvena gejming kompanija koja je kreirala hit franšize poput World of Warcraft-a, Call of Duty-ja, Diabla i Starcraft-a, je nedavno postala meta velike optužbe na kalifornijskom sudu o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena, nejednakoj plati i drugim zloupotrebama pozicije. Potvrđeno je da je jedna žena čak oduzela sopstveni život zbog teških uslova na radnom mestu. blizzard-versaj2Foto: Activision Blizzard

Mnogi su stali na stranu žrtava, dok je vrh same kompanije potpuno odbacio optužbe, rekavši da su ”mnoge situacije izvučene iz konteksta” i u većini slučajeva ”potpuno netačne”. Izvršni direktor Bobi Kotik je potom istupio, rekavši da kompanija nije zauzela pravilan pristup, i da planira da uvede nove mere kontrole zaposlenih, pruži podršku onima kojima je potrebna, i kreira potpuno bezbedno okruženje za sve.

Activision Blizzard zaposleni danas ipak planiraju protest ispred sedišta kompanije, u Irvinu, Kaliforniji. Njihovi zahtevi uključuju potpunu reformu sistema zapošljavanja, transparentne plate zaposlenih svih nacionalnosti i polova i promociju diverziteta i jednakosti u kompaniji. Vođa štrajka je dodao da je od izuzetne važnosti da se identifikuje zašto trenutni sistem nije uspeo da spreči zlostavljanje radnika, i da se predlože rešenja koja bi se pozabavila ovim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.