Kasno otkrivanje dijabetesa može da dovede do smrtnog ishoda kod dece

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

09:00

Kasno otkrivanje dijabetesa može da dovede do smrtnog ishoda kod dece
Kasno postavljanje dijagnoze dovodi do teških komplikacija koje mogu da budu i sa smrtnim ishodom. Dečiji endokrinolozi apeluju da roditelji ne odlažu odvođenje svog deteta lekaru ako ima simptome dijabetesa. Ono što je neophodno jeste da se posmatra ponašanje deteta i uoči da li možda postoji potencijalan problem, jer je nakon toga najbolje zakazatio pregled.

Procenat dece u Hrvatskoj jsa teškim stanjem dijabetesa je porastao sa 30 na čak 50 odsto, što znači da je svako drugo dete koje je obolelo od dijabetesa primljeno u stanju koje je potencijalno smrtonosno zbgo toga što bolest nije prepoznata na vreme.

"Dijabetes je bolest koja je već dugo poznata, čak su i u starom Egiptu umeli da je prepoznaju, ako dete puno pije, puno mokri ili gubi u telesnoj masi su stvari koje roditelj ne može da ne primeti", izjavila je Tatjana Milenković za "TV Prva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: