"Zaplena ruske imovine za obnovu Ukrajine bila bi nelegalna"

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da bi zaplena zamrznute imovine ruske centralne banke, s ciljem da se pomogne obnova Ukrajine, bila nelegalna.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.05.2022.

09:50

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

"Mislim da je, s obzirom na ogromna razaranja u Ukrajini i ogromne troškove obnove sa kojima će se zemlja suočiti, sasvim normalno da tražimo od Rusije da nam pomogne da platimo barem deo ceha", rekla je Jelenova u sredu novinarima u Bonu.

Ona je, međutim, dodala da, iako se o tome razgovara, "u Sjedinjenim Državama sada ne bi bilo legalno da vlada zapleni tu imovinu", prenosi Raša tudej.

"To nije nešto što je zakonski dozvoljeno u Sjedinjenim Državama", rekla je Jelen.

Reč je o deviznm rezervama ruske centralne banke od oko 300 milijardi dolara koje su blokirale Sjedinjene Države i njeni saveznici u okviru sankcija uvedenih zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

U poslednje vreme među zapadnim saveznicima se vode rasprave o tome kako da se dugoročno finansira obnova Ukrajine i da li bi zamrznuta ruska imovina mogla da se zapleni i koristi u te svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: