Biz - B92.net

Šef Svetske banke upozorava: Moguća globalna recesija

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorava da napad Rusije na Ukrajinu može da izazove globalnu recesiju jer će skočiti cene hrane, energenata i đubriva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD koji je organizovala Američka privredna komora, Malpas je rekao da je teško "videti kako da izbegnemo recesiju", napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini zbog niza zaključavanja u vreme korone.

"Gledajući globalni bruto domaći proizvod... teško je sada videti kako da izbegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju", rekao je Malpas, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Svetska banka je prošlog meseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpas je takođe primetio da mnoge evropske zemlje još uvek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu "znatno usporavanje" u regionu i dodao da visoke cene energije već vrše pritisak na nemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svetu.

Pročitajte još:

"Svetskoj ekonomiji preti 'savršena oluja'"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.