Biz - B92.net

"Svetskoj ekonomiji preti 'savršena oluja'"

Davos -- "Trenutno udruženo delovanje različitih rizika preti globalnoj ekonomiji 'malom savršenom olujom'."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Poring Studio/Shutterstock
Foto: Poring Studio/Shutterstock

To je izjavio Hoze Vinals, predsednik multinacionalne banke Standard čarterd, pridruživši se seriji strašnih upozorenja o izgledima globalnog rasta, na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

"Imali smo velike krize u prošlosti, ali ova, sa toliko različitih izvorišta rizika, može biti jedinstvena po dimenzijama", rekao je on u intervjuu za TV Blumberg.

Američka ministarka za trgovinu Džina Rajmondo rekla je na WEF-u da je potrebno učiniti više na stavljanju inflacije pod kontrolu, dodajući da bi smanjenje carina moglo biti opcija i da će Federalne rezerve možda morati da preduzmu dodatne akcije.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji je danas govorio na nekoliko panela na ovogodišnjem skupu u švajcarskim Alpima, poručio je da Kijev neće trgovati teritorijom zarad sklapanja mirovog sporazuma i da bi cilj međunarodne zajednice trebalo da bude potpuna pobeda nad Rusijom.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocenila je da je rat u Ukrajini pokazao da Evropa ne shvata koliku bi moć mogla da ima na svetskoj sceni i da bi 27-člani blok trebalo više da "pokaže mišiće" nego što to čini sada.

Lagardova je navela da "ogromno tržište" EU znači da blok može da postavlja trgovinske uslove i da njeni zakoni o zaštiti konkurencije omogućavaju da blokira spajanja širom sveta.

Ona je takođe istakla potencijal EU da u kupovini nastupa kao ujedinjena grupa, a goorila je i o ogromnim resursima penzionog fonda kojima bi moglo bolje da se raspolaže.

Rat u Ukrajini je dominantna tema na prvom okupljanju licem u lice svetske ekonomske i političke elite na skupu u Davosu posle dve godine. Rastuća inflacija, nestašica hrane, klimatske promene i migracioni rizici takođe se nalaze visoko na agendi Svetskog ekonomskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.