Biz - B92.net

Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja

Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Pla2na
Ilustracija: Shutterstock/Pla2na

Zbog sankcija, ona nije u mogućnosti da kupuje dolare ili evre, saopštila je ruska centralna banka.

Banka Rusije je poručila takođe da ostaje pri politici slobodnog plivajućeg kursa rublje i istakla da je važno ponovo uspostaviti budžetsko pravilo o preusmeravanju viška prihoda od nafte u fond za crne dane, prenosi Rojters.

Rusija i Turska se dogovorile: Odbacuju "toksičnu" valutu

U izveštaju centralne banke o monetarnoj politici za period 2023–2025 piše da se sada razmatraju različite opcije o tome kako da se na snagu vrati pomenuto fiskalno pravilo i popuni NWF, imajući u vidu zapadne sankcije prema Rusiji.

"Rusko Ministarstvo finansija radi na mogućnostima za operativnu implementaciju mehanizma budžetskog pravila o popunjavanjui /trošenju NWF sredstava u valutama prijateljskih zemalja (juan, rupija, turska lira i druge)", saopštila je centralna banka.

Prema tom budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute. Svakodnevne kupovine deviza za taj fond obustavljene su početkom 2022. godine zbog povećane volatilnosti rublje.

Tim fondom upravlja Ministarstvo finansija, ali je NWF deo međunarodnih rezervi centralne banke, koje uključuju i juan. Ruske međunarodne rezerve su iznosile u februaru oko 640 milijardi dolara, od čega je skoro polovina zamrznuta zapadnim sankcijama.

Banka Rusije je takođe saopštila da će se ruska ekonomija vratiti na staze rasta 2024. nakon dve godine pada, i da će inflacija do tada biti svedena na ciljanih 4,0 posto, što će omogućiti centralnoj banci da ključnu kamatu vrati na raspon od 5,0 do 6,0 procenata 2025. godine.

"Dalje kretanje ruske ekonomije karakteriše značajna neizvesnost... Glavni izazov u narednim godinama je stvaranje uslova za uspešnu transformaciju privrede", objavila je centralna banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.