Vesti -

Proizvodi i upola jeftiniji: Cene u Sloveniji masovno padaju

Nakon što su cene hrane u prvoj polovini godine u Sloveniji divljale, žurnal24 piše kako su trgovci u Sloveniji počeli da spuštaju cene hrane.

Izvor: Jutarnji list/Dora Koretić
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/TZIDO SUN
Ilustracija: Shutterstock/TZIDO SUN

Vučić doneo novu korpu: I ovi proizvodi će pojeftiniti

Pojedine kategorije pojeftinili su do čak 50 posto, prenosi Jutarnji list.

Kontaktirali su šest trgovaca koji posluju na području ove zemlje kako bi proverili koji su to artikli i kategorije hrane značajnije pojeftinili, a iz Hofera je stigao odgovor kako su uglavnom snizili cene mlečnih proizvoda, mesa i ribe, ali i ulja, riže i testenine.

Iz slovenskog Spara su potvrdili kako su smanjili cene za 1.400 proizvoda, i to za prosečno 11 posto, međutim potvrdili su i da su pojedini artikli sniženi i 40 do 50 posto, kao što su svinjski odresci ili pak suncokretovo ulje.

U Merkatoru su pak utvrdili kako su u poslednje vreme počeli da snižavaju nabavne cene pojedinih kategorija proizvoda kao što su mlečni proizvodi, ulje, brašno i sveže meso dok iz Tuša upozoravaju kako su, uprkos pojeftinjenjima, primili najave nekih proizvođača o novom podizanju cena.

Novinari žurnal24 proverili su cene pojedinih kategorija proizvoda i zaključili kako je mleko, koje je pre leta koštalo od 1,09 do 1.25 evra sada palo na 0.79 do 1.09 po litri što je niže od trenutno ograničene cene za litru mleka koja u Hrvatskoj iznosi 1.03 evra dok je maslac s cene koja je varirala između 2.29 i 3.39 evra pala na raspon od 1.69 do 2.59.

Pojeftinila je i gauda - cene su se pre leta kretale od 6.53 do 9.98 evra za kilogram da bi sada pale na 3.96, ali u pojedinim trgovinama dosežu preko 12 evra za kilogram. Niža i cena jogurta - s prosečnih 1.19 pala je na 0.89 za litru u dobrom delu anketiranih trgovina.

Pad cena beleži i suncokretovo ulje koje u Sloveniji nije bilo ograničeno - cena za litru sada se kreće između 1.29 i 2.99, a ograničena cena u Hrvatskoj je 1.72 evra za litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.