Svet

Petak, 08.07.2022.

20:21

Priznali korak unazad: Više struje od uglja u Nemačkoj zbog gasne krize

Nemački parlament je u petak izglasao regulativu koja zbog krize u snabdevanju gasom dozvoljava više proizvodnje struje iz uglja.

Izvor: DPA

Priznali korak unazad: Više struje od uglja u Nemačkoj zbog gasne krize
Ilustracija: Depositphotos/kodda

Time se takođe otvaraju vrata posrnulim preduzećima da zatraže državnu pomoć.

Bundestag je o izmenama zakono o energetskoj bezbednosti glasao kasno u četvrtak, a narednog dana to je učinio i Bundesrat, dom pokrajina saveznog parlamenta, prenosi dpa.

Vlada i zakonodavci su time reagovali na dramatično smanjenu isporuku gasa iz Rusije od pre dve nedelje. Uz to, nemačke vlasti strahuju da će Moskva potpuno zavrnuti slavinu kada 11. jula počne remont inslatacija na gasovodu Severni tok 1.

Ministar privrede i klimatske tranzicije Robert Habek je u Bundesratu priznao da je prebacivanje proizvodnje struje sa gasa na ugalj korak unazad klimatske politke vlade.

Novi propisi vladi omogućavaju i da interveniše na tržištu. Habek je ovlašćenje opisao kao "oštar mač" kojim vlasti moraju oprezno da barataju.

Nemački uvoznik gasa Uniper je odmah po usvajanju zakona od vlade zatražio mere stabilizacije kojima treba da zaustavi finansijsko krvarenje i izbegne nelikvidnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

5 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: