"Potrebno sprečiti oscilacije cena nafte"

Postoji potreba za koordinacijom između zemalja izvoznica nafte kako bi se obezbedilo da cene nafte ne osciliraju na tržištu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.03.2023.

08:30

EPA-EFE/FILIP SINGER

To su utvrdili irački premijer Mohamed al Sudani i generalni sekretar OPEK-a Haitham al Gais

''Zemlje izvoznice nafte moraju da koordiniraju svoje akcije da bi izbegle fluktuacije u cenama nafte i njihov uticaj na zemlje izvoznice i zemlje potrošače“, navodi se u saopštenju iračke vlade nakon posete generalnog sekretara OPEK-a Bagdadu, prenele su RIA Novosti.

Irački ministar za naftnu industriju Haijan Abdul Gani rekao je da Irak namerava da održi tempo smanjenja proizvodnje nafte od 220.000 barela dnevno u skladu sa svojom kvotom prema poslednjem sporazumu OPEK+.

"Obavezali smo neke naftne kompanije koje posluju na jugu da smanje proizvodnju da bi ispunile dogovorene stope OPEK+", rekao je Gani.

Irak je jedan od osnivača Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: