Vesti -

OPEK uspeo? COP 28 ne pominje postepeno ukidanje fosilnih goriva

Organizacija UN za klimatske promene (UNFCC) objavila je danas najnoviji nacrt teksta sporazuma koji treba da bude postignut na samitu COP 28 u Dubaiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Alexander Knyazhinsky
Ilustracija: Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Pročitajte još:

OPEK: Tražnja za naftom će rasti

OPEK bi skandal?

U njemu se ne spominje postepeno ukidanje fosilnih goriva.

U tekstu se navodi niz akcija koje zemlje treba da preduzmu da bi smanjile emisiju gasova staklene bašte, prenosi Rojters.

Predsedništvo COP 28 je ocenilo ovaj nacrt kao "ogroman korak napred".

"Sada je sve u rukama drugih strana, za koje verujemo da će učiniti ono što je najbolje za čovečanstvo i planetu", objavilo je predsedništvo COP 28.

Predsedavajući samita COP 28 Sultan al-Džaber pozvao je u nedelju zemlje učesnice da budu fleksibilne i da prihvate kompromis, kako bi postigli dogovor o rešavanju problema klimatskih promena, uključujući i formulaciju o budućnosti fosilnih goriva, preneli su mediji.

Podsetimo, OPEK je u pismima, koja je zemljama članicama poslao tokom samita COP 28, naveo da "postepeno ukidanje fosilnih goriva" ostaje na pregovaračkom stolu na samitu UN o klimi u Dubaiju i apelovao na naftne države da "proaktivno odbace svaki tekst ili formulu koji cilja na energiju, odnosno fosilna goriva, a ne na štetne emisije gasova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.