Svet

Ponedeljak, 11.12.2023.

15:09

OPEK uspeo? COP 28 ne pominje postepeno ukidanje fosilnih goriva

Organizacija UN za klimatske promene (UNFCC) objavila je danas najnoviji nacrt teksta sporazuma koji treba da bude postignut na samitu COP 28 u Dubaiju.

Izvor: Tanjug

OPEK uspeo? COP 28 ne pominje postepeno ukidanje fosilnih goriva
Ilustracija: Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

U njemu se ne spominje postepeno ukidanje fosilnih goriva.

U tekstu se navodi niz akcija koje zemlje treba da preduzmu da bi smanjile emisiju gasova staklene bašte, prenosi Rojters.

Predsedništvo COP 28 je ocenilo ovaj nacrt kao "ogroman korak napred".

"Sada je sve u rukama drugih strana, za koje verujemo da će učiniti ono što je najbolje za čovečanstvo i planetu", objavilo je predsedništvo COP 28.

Predsedavajući samita COP 28 Sultan al-Džaber pozvao je u nedelju zemlje učesnice da budu fleksibilne i da prihvate kompromis, kako bi postigli dogovor o rešavanju problema klimatskih promena, uključujući i formulaciju o budućnosti fosilnih goriva, preneli su mediji.

Podsetimo, OPEK je u pismima, koja je zemljama članicama poslao tokom samita COP 28, naveo da "postepeno ukidanje fosilnih goriva" ostaje na pregovaračkom stolu na samitu UN o klimi u Dubaiju i apelovao na naftne države da "proaktivno odbace svaki tekst ili formulu koji cilja na energiju, odnosno fosilna goriva, a ne na štetne emisije gasova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: