Nova bitka, nova muka – samo im je još ovo falilo

Sud u Singapuru doneo je odluku da švajcarska banka Kredi Svis mora da isplati 926 miliona dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.05.2023.

08:55

Nova bitka, nova muka – samo im je još ovo falilo
EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Spor milijardera sa Kredi Svisom datira još od 2011. godine kada je bio klijent i žrtva prevare privatnog bankara koji je za svoje poslove koristio račune Kredi Svisa, prenosi seebiz.

"Više od jedne decenije bankar Patris Leskaudron koji je radio za Kredi Svis varao je neke od klijenata banke uključujući i Ivanišvilija i ruskog oligarha Vitalija Malina", piše Fajnenšel tajms.

Banka je ranije naglasila kako je Leskaudron, koji je počinio samoubistvo 2020. godine, bio vrlo uspešan prevarant koji je skrivao svoje ilegalne aktivnosti od kolega i nadređenih. Nakon nekoliko godina koliko je proces trajao, Međunarodni trgovački sud u Singapuru naložio je lokalnoj podružnici Kredi Svisa da plati 926 miliona dolara Gruzijcu.

"Kredi Svis je rekao da će pokrenuti žalbu te su saopštili da je presuda pogrešna i da ulazi u vrlo značajna pravna pitanja", poručili su.

Portparol bivšeg gruzijskog premijera nakon presude je naglasio kako očekuje da banka ispoštuje zakon i presudu.

"Očekujemo da Kredi Svis u potpunosti ispoštuje presudu i konačno prihvati odgovornost za svoje neuspehe", rekao je.

Spor sa Ivanišvilijem samo je jedna od pravnih bitaka koje Kredi Svis vodi u poslednjih nekoliko godina. Poslednja presuda dolazi samo nekoliko nedelja uoči finalizovanja sporazuma u kojem će banka UBS preuzeti upravljanje Kredi Svisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: