Napeto: Kina uvela sankcije

Kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.08.2022.

09:44

Napeto: Kina uvela sankcije
Ilustracija: Shutterstock/crystal51

To je saopštio portparol Kancelarije Državnog saveta Kine za tajvanske poslove Ma Sjaoguang.

Prema njegovim rečima, sankcije su uvedene Tajvanskoj fondaciji za demokratiju i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj, prenosi agencija Tas.

"Te organizacije su povezane sa separatističkim elementima na Tajvanu, klevetale su našu zemlju i pokušale da utiču na međunarodnu zajednicu za kršenje principa jedne Kine", navodi se u saopštenju kineskog zvaičnika.

Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima, dodaje se.

Pored toga, Peking je sankcije uveo i za nekoliko kompanija koje se bave energetskim, medicinskim, satelitskim i mrežnim tehnologijama, koje su obezbeđivale sredstva za pomenute fondove, piše u saopštenju.

Predstavnici menadžmenta i ovlašćena lica u kompanijama koje su finansirale ta dva fonda više neće moći da posećuju kontinentalni deo Kine i da sarađuju sa kineskim preduzećima, naveo je Ma Sjaoguang.

Ni voće, ni riba...

Kina je obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Sjaoguang, portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom savetu.

Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, narandži i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.

"Izvoz prirodnog peska iz matičnog dela Kine na Tajvan je takođe obustavljen", naveo je Ma.

Do najnovijeg zaoštravanja odnosa u Tajvanskom moreuzu došlo je zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongres Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: