Vesti -

Nađen kupac za posrnulu banku

First Citizens BancShares Inc. saopštila je da će preuzeti depozite i zajmove propale banke Silicijumske doline.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EchoVisuals / Shutterstock.com
Foto: EchoVisuals / Shutterstock.com

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja je preuzela kontrolu nad SVB-om ranije ovog meseca, navela je u zasebnom saopštenju da je dobila prava na procenu kapitala u akcijama First Citizens BancShares sa potencijalnom vrednošću do 500 miliona dolara kao deo posla, prenosi Rojters.

First Citizens je saopštio da je transakcija strukturisana tako da se očuva solidna finansijska pozicija i da kompanija ostaje otporna sa raznovrsnim kreditnim portfoliom i bazom depozita.

Prema sporazumu, jedinica First Citizens Bank & Trust Company će preuzeti imovinu SVB-a od 110 milijardi dolara, depozite od 56 milijardi dolara i zajmove od 72 milijarde dolara.

"Razboriti pristup upravljanju rizicima nastaviće da štiti kupce i akcionare kroz sve ekonomske cikluse i tržišne uslove“, navodi se u saopštenju.

First Citizens banka će takođe dobiti kredit od FDIC-a za potrebe nepredviđene likvidnosti i imaće sporazum sa regulatorom da podeli gubitke kako bi obezbedila dalju zaštitu od potencijalnih kreditnih gubitaka, dodaje se.

SVB je bila najveća banka od finansijske krize 2008. koja je propala kada su kalifornijski regulatori zatvorili banku 10. marta, što je izazvalo ogroman poremećaj tržišta i pojačalo stres u bankarskom sektoru širom sveta.

"Taj potez je pozitivan za finansijsku stabilnost i industriju rizičnog kapitala", rekao je Geri Ng, viši ekonomista u Natikis Hong Kong..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.