Vesti -

Menjaju sistem bolovanja: Promene stupaju na snagu 7. decembra

Nemačka ima novi propis koji će uticati na propisivanje bolovanja u ovoj zemlji.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Ground Picture
Ilustracija: Shutterstock/Ground Picture

Građanima će ova odluka posebno pogodovati zimi jer će olakšati pristup medicinskoj pomoći. Čekaonice ispred lekarskih ordinacija sve se više pune. Ali, usred te uobičajene gužve, stiže obaveštenje: na snazi je novi propis koji utiče na potvrdu o bolovanju. Kakve promene sada mogu očekivati pacijenti u Nemačkoj?

Kako pišu mediji, Nemačka od 7. decembra planira da uvede novi propis koji će promeniti iz temelja sistem i uneti revolucionarne promene u sadašnji sistem izdavanja potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad, odnosno doznaka za bolovanje, piše Feniks magazin.

Reč je o već poznatoj meri iz najjače faza pandemije koronavirusa: otvaranja bolovanja putem telefona. Ova praksa trebalo je da bude ukinuta kada kovid 19 nestane, ali sada bi se mogla trajno primenjivati. Ovaj bi potez mogao doneti dugoročne promene u načinu na koji ljudi dobijaju doktorske potvrde o bolovanju, te će učiniti pristup medicinskoj podršci fleksibilnijim.

Bundestag je u leto odlučio da ga trajno uvede, ali sprovođenje ovog propisa je odloženo. Zajednički odbor prvobitno je planirao da uspostavi smernice do kraja januara, ali stanje u ordinacijama zahteva ubrzanu implementaciju ovog propisa. Kako pišu nemački mediji, telefonsko bolovanje moglo bi da se nađe na dnevnom redu plenarne sednice 7. decembra.

Novi propis dopušta da se sve bolesti za koje se ne očekuje da će biti teške mogu potvrditi telefonom, pod uslovom da ordinacija poznaje pacijenta i da se identitet pozivaoca može utvrditi. To znači da se pacijenti mogu sami lečiti kod kuće kada su bolesni bez odlaska u ordinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.