Vesti -

Izbegnuta finansijska katastrofa

Postignut je načelni dogovor o visini javnog zaduživanja u Americi.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SARAH SILBIGER/ POOL
EPA-EFE/SARAH SILBIGER/ POOL

Nakon višednevnih pregovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i predstavnika republikanske većine u Kongresu postignut je načelni dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju u 2024. godini ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane, potvrdio je neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnosi na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je načelni dogovor i ocenio da je učinjen "važan korak napred" i kompromisno rešenje koje ipak ne odstupa od ključnih prioriteta demokrata.

"Sporazum predstavlja kompromis, što znači da niko nije dobio sve što želi. To je odgovornost upravljanja (državom)", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, sporazum je dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.

"Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum", istakao je Bajden.

Dogovor je postignut nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija.

Pročitajte više:

Pomeren rok za "katastrofu"

Neviđeni haos u SAD: Svetu se primiče "smrtonosna kombinacija"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.