Vesti -

I Micubiši prodaje fabriku za dolar

Tokio -- Japanski "Micubiši" namerava da proda holandsku fabriku "za jedan dolar" ako je kupac spreman da zadrži svih 1.500 radnika u tom pogonu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ako kupac zadrži oko 1.500 radnika u tom pogonu, prodaćemo fabriku kao i nekretnine za jedan dolar", kazao je predsednik kompanije Osamu Masuko.

Japanski četvrti najveći proizvođač automobila u ponedeljak je objavio da će do kraja 2012 godine prestati da proizodi automobile u fabrici u Bornu, čime će biti zapečaćena sudbina jedine evropske fabrike "Micubišija."

Veliki proizvođač automobila procenjuje da će na evropskim poslovima pretrpeti gubitak od 22 milijarde jena (287 miliona dolara u fiskalnoj godini koja se završava u martu), zbog smanjene prodaje u periodu privredne neizvesnosti i dužničke krize. Kompanija je potvrdila da će nastaviti da prodaje vozila svoje robne marke u Evropi, koja će dopremati iz fabrika u Japanu i sa Tajlanda.

Japanska kompanija je pripisala loše poslovanje nepovoljnom privrednom okruženju u dugovima pogođenom kontinentu, ali je holandski ministar privrede Maksim Verhagen rekao da odluka "Micubišija" predstavlja "neverovatan udarac."

Holandski sindikati ocenili su plan prodaje fabrike kao "katastrofu" za južnu Holandiju, koja je i sada pogođena nezaposlenošću.

"Micubiši" je saopštio da će zaustaviti proizvodnju automobila u Evropi do kraja 2012. zbog nepovoljnih uslova poslovanja na dugovima pogođenom kontinentu i nedovoljnog korišćenja kapaciteta, najavljujući prebacivanje montaže kola na tržišta zemalja u usponu.

Biće to prvo povlačenje iz Evrope jednog poznatog japanskog proizvođača automobila, tvrde lokalni mediji navodeći da "Micubiši" planira da premesti proizvodnju u zemlje sa visokom stopom rasta i tražnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.