Ekologija može da sačeka: Nemci spremni da se vrate uglju ako ih Rusi nateraju

Nemačka nastavlja da pravi planove za slučaj da Rusija prekine snabdevanje gasom zbog rata u Ukrajini.

Svet

Izvor: B92.net

Utorak, 24.05.2022.

16:57

Ekologija može da sačeka: Nemci spremni da se vrate uglju ako ih Rusi nateraju
Ilustracija: Depositphotos/kodda

Ako zapreti nestašica, gas namenjen proizvodnji energije biće u značajnoj meri zamenjen ugljem, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije danas, prenosi dpa.

Termoelektrane na ugalj su u "stendbaj" režimu u Nemačkoj i ostaće tako, tako da budu spremne za korišćenje u kratkom roku.

Bez obzira na to, vlada će se držati načelnog plana da izbaci ugalj iz upotrebe do 2030. godine, navelo je ministarstvo, ističući da dokle god su TE u tom režimu neće biti dodatnih emisija štetnih gasova.

Ovaj nacrt zakona predstavlja pravni osnov za korišćenje uglja i lignita kao rezerve i spreman je za podnošenje drugim ministarstvima na konsultacije.

Prema saopštenju ministarstva, na gas otpada oko 15 procenata proizvodnje električne energije u Nemačkoj, za prošlu godinu, ali taj udeo će verovatno sada biti manji.

Šire posmatrano, na ruski prirodni gas otpada više od polovine nemačkog uvoza fosilnih goriva, prenosi dpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: