Cena nafta skače zbog pada zaliha u SAD

Cene nafte zadržale su se blizu dvogodišnjeg maksimuma zbog pada zaliha u SAD.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

16:58

Cena nafta skače zbog pada zaliha u SAD
Foto: Thinkstock

To podgreva optimizam da napori Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPE) za smanjenje proizvodnje daju efekat, uoči predstojećeg zasedanja naftnog kartela.

Naftni fjučersi su danas porasli za 0,3 odsto u Njujorku, posle rasta od 3,4 odsto u prethodna dva dana, izveštava "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u januaru trgovala se, u 8:34 časova po londonskom vremenu, na nivou od 58,22 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za 20 centi više u odnosu na jučerašnji dan.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 46 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru je oslabila za sedam centi na 63,25 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, posle jucerašnjeg poskupljenja od 75 centi.

Zalihe nafte u SAD pale su na 457,1 milion barela u nedelji zaključno sa 17. novembrom, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Ipak, proizvodnja u SAD je porasla petu nedelju zaredom, na 9,66 miliona barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: