Biz - B92.net

Britanija: Reč bankar postao uvreda

London -- Britanski političari oštro su kritikovali bankovni sistem zemlje, pozivajući na istragu, pošto je banka Barklejs kažnjena zbog manipulisanja podacima.

Izvor: Beta
Podeli

Lider laburista Ed Miliband rekao je da je nekada hvaljen bankarski sektor došao na zao glas, navodeći da je u poslednjih 20 godina status reči "bankar" od nivoa komplimenta dospeo do nivoa "velike uvrede".

Britanska javnost "neće tolerisati ništa manje od pune, nezavisne i otvorene istrage" koja će ispitati svaki deo te industrije, rekao je Miliband u govoru pred levičarskom analitičarskom grupom Društvo Fabijan.

Američke i britanske agencije odredile su u sredu Barklejsu kazne u ukupnoj vrednosti od 453 miliona dolara, jer je izmedju 2005. i 2009. prosledjivao lažne podatke koji su korišćeni u odredjivanju međubankarske kamatne stope, ključnog berzanskog indeksa, da bi
ojačao svoju finansijsku poziciju.

Američki i britanski istražitelji smatraju da su zaposleni u Barklejsu, i najverovatnije i u drugim velikim međunarodnim bankama, jasno znali da je pogrešno manipulisati londonskom medjubankarskom kamatnom stopom.

Taj skandal samo je potpirio gnev javnosti prema bankarskoj industriji, čiji izvršni direktori se suočavaju sa sve većim brojem otpužbi da su bili preplaćeni i nemoralni, a političari iz svih sfera veoma su oštri u kritici banaka.

Sekretar za poslovanje Vins Kejbl, član Liberalnih demokrata, koji su mladji partner konzervativcima u britanskoj koalicionoj vladi, opisao je finansijski sistem u zemlji kao "ogromnu septičku jamu".

Sekretar za pravdu, konzervativac Ken Klark rekao je da bankari koji su počinili finansijske zločine treba da budu izvedeni pred sud, izjavivši za BBC da sumnja da je "u Britaniji lakše izvući se posle finansijskog nego bilo kojeg drugog zločina".

Kraljevska banka Škotske, jedna od banaka koje su dobile injekciju pomoći od novca poreznika tokom finansijske krize 2008, takodje je rekla da je bila na meti slične istrage kao i Barklejs.

Glavni britanski finansijski revizor, Uprava za finansijske poslove, otkrila je ozbiljne propuste u načinu na koji su složeni finansijski servisi prodavani malim preduzećima.

Britanska vlada preuzela je velike delove bankarskog sistema zemlje, pošto je zapao u velike finansijske poteškoće tokom kreditne krize 2008.

Kraljevska banka Škotske i Lojds bankarska grupa, dve su banke kojima je bio potreban spas. U to vreme Barklejsu nije bio potreban javni zajam.

Izvršni direktor Barklejsa, Bob Dajamond pojaviće se sledeće nedelje pred britanskim poslanicima, da bi odgovarao na njihova pitanja o skandalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.