Kao u "Monopolu": Stanari da otkupe ulicu ako hoće da uđu u kuću

Situacija u jednom nemačkom gradu pomalo podseća na čuvenu društvenu igru "Monopol".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

10:37

Kao u
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/EPA/TIM BRAKEMEIER

Nažalost, ono što stanovnici Cvajbrikena trenutno doživljavaju nije igra.

Neko je kupio cestu ispred njihovih ulaznih vrata i preti im blokadom.

Naime, stanari u ulici Siebenpfeifferstrasse pronašli su poruku u svojim poštanskim sandučićima prošlog meseca, prenosi Feniks magazin.

"Prvo sam mislila da je možda reč o zakasneloj prvotravanjskoj šali" , kaže Lidija Zam (64). U pismu, koje je jednostavno ubačeno bez koverte, Jildirim S. iz Rajnabelena daje do znanja da je on "novi vlasnik parcele Siebenpfeifferstraße 1588/11” od 21. jula 2022.

Izvesni Jildirim S. daje "ponudu” lokalnim stanovnicima da kupe ulicu od njega ako i dalje žele imati pristup svojim posedima i parking mestima uz ulicu. Ako se to ne dogodi, on bi u junu blokirao ulicu. Cenu ne navodi, a ponude stanari treba da mu pošalju mejlom.

Kako tako nešto može da se dogodi?

Spojna staza u dužini od oko 100 metara nastala je izgradnjom stambenog naselja početkom 1990-ih i očito je ostala u privatnom vlasništvu. Izvorni vlasnik sada je prodao komad puta na licitaciji. Jildirim S. kupio je privatni put za oko 2.500 evra.

Kupac nije odgovorio na upite novinara Bild am Sonntaga. Ali gradske vlasti iz Cvajbrikena su rekli : "Zbog trenutne budžetske situacije, aproprijacija za 2020. je odbijena. Predvidljivi troškovi, npr. za sanaciju kanalizacije od oko 180.000 evra su bili preveliki za zajednicu."

Ugroženi stanari su održali sastanak i najprije angažovali advokata. "Velika je zbrka šta se tamo događa”, žali se Marijana Nikolau (74). Sa suprugom Aleksandrom (86) već 15 godina živi u toj ulici. "Želimo da prodamo kuću, imali smo mnogo zainteresovanih. Ali nakon cele priče sad su skoro svi odustali”

Ono što se ona pita, kao i svi stanovnici, jeste kako to da jedan čovek jednostavno kupi ulicu u Cvajbrikena i zatim želi da je proda stanovnicima po visokoj ceni?

"Budući da je bila javna licitacija, svako je mogao da kupi nekretninu”, kaže advokat Sebastijan Pik. On predstavlja lokalno stanovništvo.

Stanari ulice Siebenpfeifferstrasse sada čekaju potez novog vlasnika ulice. Ako stvarno blokira ulicu, grad Cvajbriken najavio je da će preduzeti mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: