"Ne zanima me"

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas kritike susedne Ukrajine na račun dugoročnog sporazuma o snabdevanju gasom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.10.2021.

09:20

Foto: ARIS OIKONOMOU/POOL/EPA EFE

Radi se o sporazumu koji je potpisan sa ruskim Gaspromom, a Orban je poručio da ga ne zanima stav Kijeva o tome, prenosi Rojters.

On je u izjavi za državni radio rekao da je odgovoran samo mađarskim biračima, koji bi bez novog sporazuma s Rusijom bili primorani da plaćaju mnogo više cene gasa.

Prema novom sporazumu, Gasprom obustavlja tranzit gasa do Mađarske preko Ukrajine, i ubuduće će isporuke obavljati preko Srbije gasovodom Balkanski tok, i preko Austrije iz terminala tečnog prirodnog gasa na ostrvu Krk.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar Aleksandar Vulin juče su u blizini Segedina svečano pustili u rad upravo gasni interkonektor preko kog je Mađarska povezana na gasovod Balkanski tok, a koji dolazi iz Srbije. Prve količine gasa potekle su danas iz pravca naše zemlje, odakle će dolaziti 3,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Sijatro je podsetio da je Mađarska sa ruskim Gaspromom uspešno okončala pregovore koji su rezultirali novim ugovorom o snabdevanju narednih 15 godina.

"Mi moramo da obezbedimo snabdevanje gasom iz više pravaca, a jedan od tih pravaca je Srbija. Na ovom interkonektoru možemo da primimo 8,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od toga smo već obezbedili 3,5 milijardi iz Srbije i još milijardu kubnih metara iz Austrije", rekao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je na reakcije iz Ukrajine povodom izgradnje Balkanskog toka rekao da su to napadi na suverenitet Mađarske koje ona odlučno odbija.

"Nijedna zemlja nema prava da se meša u to s kim će se Mađarska dogovarati, niti da ometa grejanje domaćinstava i rad industrije u Mađarskoj", istakao je Sijarto.

Prethodno je generalni direktor ukrajinskog Sistema za transport gasa Sergej Mikogon izrazio bojazan da Budimpešta ovim sporazumom praktično u potpunosti prekida tranzit gasa preko Ukrajine.

"Bez obzira na ugovor (o tranzitu gasa u Evropu koji koji je na snazi između Moskve i Kijeva) do 2024. godine, očekujemo nastavak značajnog smanjenja ako ne i potpunu obustavu tranzita u Mađarsku preko Ukrajine", napisao je Makogon na Fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte. Štaviše, Ukrajina je obećala da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog ove odluke Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: