Nude medicinske sestre u zamenu za vakcine

Manila -- Filipini će hiljadama svojih zdravstvenih radnika dozvoliti da se zaposle u Nemačkoj i Britaniji ako pristanu da im doniraju potrebne vakcine, piše Rojters.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Filipini, zemlja u kojoj je broj slučajeva koronavirusa među najvišim u Aziji, umanjile restrikcije na prekomorsko zapošljavanje svojih zdravstvenih radnika, ali je taj broj i dalje ograničen na 5.000 onih koji smeju da napuste zemlju godišnje.

Alis Visperas, direktorka kancelarije za rad u inostranstvu u Ministarstvu rada, kaže da su Filipini spremni da uklone ograničenja u zamenu za vakcine iz Britanije i Nemačke, koje bi se koristile za vakcinisanje radnika koji idu u inostranstvo i stotina hiljada Filipinaca koji se vraćaju u svoju zemlju.

Medicinske sestre su brojne među milionima filipinskih radnika koji rade u inostranstvu, donoseći u državu preko 30 milijardi godišnje u doznakama neophodnim toj zemlji.

"Razmatramo zahtev da ukinemo ograničenje odlaska, ako se sporazumemo", rekla je Visperasova za Rojters.

Britanija ima šesti broj preminulih od koronavirusa u svetu i bori se sa jednim od najtežih padova privrede zbog pandemije, dok je Nemačka na 10. mestu po broju zaraženih osoba na svetu.

Dok su te dve zemlje vakcinisale zajedno oko 23 miliona ljudi, Filipini tek treba da počnu kampanju imunizacije za 70 miliona odraslih, odnosno oko dve trećine broja od ukupno 108 miliona ljudi. Ove nedelje očekuje prvu isporuku vakcina, donaciju iz Kine. Cilj Filipina je da obezbede 148 miliona doza ukupno, piše Rojters, kome britanska ambasada u Manili nije, kao ni nemačka, prokomentarisala te navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu