Proizvodnja vina propada zbog korone: Italija očekuje veliki pad tražnje

Rim -- Italijanska proizvodnja vina "trese se" zbog korona krize.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, samot
Foto: Depositphotos, samot

Nakon ne toliko odlične 2019. godine, industrija vina očekuje pad prodaje od 63,5 odsto u tekućoj godini.

Pad potražnje iz inostranstva, problemi s ponovnim pokretanjem gastronomije i padom potrošnje u Italiji pogoršali su izglede za vinski sektor.

Prema analizi milanske investicione banke Mediobanke koja je pomno proučila najveće vinarije u zemlji, očekuje se pad prodaje za dve milijarde evra u odnosu na prethodnu godinu. Zbog problema s izvozom, italijanski vinski sektor strahuje od sve veće konkurencije iz Francuske, Španije, Čilea i SAD, prenosi Indikator.

Vinske zadruge koje proizvode uglavnom za velike lance supermarketa manje su pesimistične. Studija je otkrila da je kriza za njih manje bolna.

Poljoprivredna zadruga Koldireti takođe tvrdi da je situacija teška. Čak 39 odsto vinara žali zbog problema s likvidnošću za industriju koja u Italiji zapošljava 1,3 miliona ljudi.

Prema Koldiretiju, potrebna su velika ulaganja za promovisanje izvoza. Sa proizvodnjom od 46 miliona hektolitara godišnje, Italija i Francuska su najjači proizvođači kvalitetnih vina.

Vinski turizam sada radi za novi početak. Zbog rizika od zaraze posetiocima nije dopušteno da posećuju vinarije, ali vinogradari mogu da prime goste na otvorenom i organizuju degustacije vina.

Ljubitelji vina moraju da rezervišu posete unapred, rekla je Donatela Cineli Kolombini iz Pokreta vinskog turizma u toskanskom vinskom selu Montalćino.

Osim toga, vinogradari žele da se više usmere na onlajn prodaju.

strana 1 od 178 idi na stranu