Svet

Utorak, 19.05.2020.

13:03

Epidemija masivno uticala na poslovanje bečkog aerodroma

Pandemija koronavirusa i s njom povezana najveća kriza avio-saobraćaja znatno je uticala na poslovne rezultate i bečkog aerodroma (Flughafen Wien).

Izvor: Tanjug

Epidemija masivno uticala na poslovanje bečkog aerodroma
Foto: Epa, Christian Bruna

U prvom kvartalu ove godine kriza se drastično odrazila na obrt, ali i broj putnika.

Ograničenja putovanja i ukidanje letova od januara do marta odrazili su se smanjenjem broja putnika na bečkom aerodromu za oko 19 odsto, a u aprilu to smanjenje dostizalo je skoro i 100 odsto.

Obrt je u prvom kvartalu pao za devet odsto, na 161,4 miliona evra, a neto rezultat je umanjen za 36,6 odsto, na 16,1 miliona evra, navodi se u saopštenju aerodroma.

Direktor aeodroma Beč Ginter Ofner poručuje da će aeorodrom u svakom slučaju prebroditi ovu krizu zahvaljujući preduzetim merama štednje, osiguranja likvidnosti, kao što je skraćeno radno vreme svih zaposlenih, smanjenje troškova i odlaganje velikih investicija.

Koliko dugo će ova krizna faza još trajati i kako će se dalje razvijati, prema njegovim rečima, ne može se trenutno proceniti.

"Prve najave avio-kompanija za leto nas čine optimističkim, ali će trebati još vremena dok se avio-saobraćaj ne vrati na nivo poslednjih godina", kazao je Julijan Jeger, drugi direktor bečkog aerodroma.

U prvom kvartalu se broj putnika pozitivno razvijao u januaru i februaru, a nakon toga je pad iznosio "svega" 19 odsto, odnosno oko 4,9 miliona putnika manje.

Isto tako je opao i broj avionskih kretanja za 14 odsto, na 48.613 poletanja i sletanja.

U aprilu je broj putnika pao na 12.632, što je smanjenje od 99,4 odsto, a i kretanja aviona je opalo za 95,8 odsto, dok je kod tereta zabeleženo smanjenje od oko 38,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

5 h

Podeli: