SAD produžile privremenu licencu Huaveju

Vašington -- Administracija američkog predsednika Donalda Trampa produžila je za još 90 dana privremenu licencu za Huavej.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Aleksandar Plavevski
Foto: Epa, Aleksandar Plavevski

Ova licenca dozvoljava američkim kompanijama poslovanje sa poznatom kineskom kompanijom.

Američka vlada je kompaniju Huavej stavila na crnu listu u maju uz obrazloženje da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost, čime je američkim kompanijama zabranjeno da prodaju tehnologiju kineskoj kompaniji bez odobrenja vlade, prenosi AP.

Kako se navodi odluka se odnosi na prodaju tehnologije i transfere neophodne za funkcionisanje postojećih mreža i usluga.

Ministar trgovine Vilbur Ros rekao je da će produženje ograničenja omogućiti vajerles kompanijama da neprestano nude usluge u udaljenim delovima SAD, budući da veće kompanije ne koriste opremu Huaveja, već samo manje.

Ipak, uprkos sankcijama, iskorišćene su brojne rupe u uredbi, pa tako američke kompanije nastavljaju da snabdevaju Huavej čipovima napravljenim van SAD.

Kompanija Huavej je najveći svetski proizvodjač mrežne opreme za telefone i internet kompanija i robna marka broj dva na tržištu pametnih telefona.

strana 1 od 195 idi na stranu