Merkel oštro reagovala: "Zbog vas mi idemo u recesiju"

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da trgovinski rat Kine i SAD pogađa čitav svet.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

09:45

Merkel oštro reagovala:
Foto: Epa, CLEMENS BILAN

Ona je izrazila nadu da će spor uskoro biti rešen.

Nemačke kompanije našle su se između dve vatre tokom američko-kineskog trgovinskog konflikta. Prema njenim rečima, Nemačka privreda zabeležila je pad izvoza u drugom kvartalu, a vodeći ekonomisti kažu da je na pomolu recesija.

"Nadamo se da će biti pronađeno rešenje u trgovinskom sporu sa SAD zato što ovo pogađa sve u svetu", rekla je Merkelova kineskom premijeru Liju Kećijangu tokom dvodnevne posete.

Kancelarka je dodala da je Nemačka otvorena za kineske investicije i pozvala sve kineske firme da ulažu u njenu zemlju.

Tom prilikom ona je napomenula da Nemačka vrši proveru investicija u nekim strateškim sektorima i ključnoj infrastrukturi.

Li je izjavio da se Kina nada da će Nemačka prihvatiti više kineskih kompanija i olabaviti izvozna pravila za određenu robu.

Nemačka je u prvoj polovini godine imala trgovinski obrt sa Kinom od blizu 100 milijardi evra. Berlin preuzima predsedavanje EU 2020. godine, a Merkelova planira da tada održi samit EU i Kine da bi se zauzeo zajednički evropski stav prema drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: