Svet

Utorak, 13.08.2019.

13:05

Štrajk se nastavlja: Ostali bez goriva, ima ga samo za bolnice i aerodrome

Portugalske vlasti danas su službeno uvele ograničenje na kupovinu goriva na benzinskim pumpama.

Izvor: SEEbiz

Štrajk se nastavlja: Ostali bez goriva, ima ga samo za bolnice i aerodrome
Foto: Epa, Luis Forra

Ovim merama vlasti pokušavaju da ublaže posledice energetske krize, izazvane štrajkom više od dve hiljade vozača kamiona i cisterni.

Portugalska vlast, sa vladajućom strankom Socijaldemokratske partije na čelu, sklopila je dogovor sa nezadovoljnim radnicima da osiguraju minimalne zalihe goriva, ali i prehrambenih proizvoda, za bolnice i aerodrome, prenosi Seebiz.

Ograničenje za građane je 15 litara benzina ili dizel goriva po automobilu na posebnim benzinskim pumpama, dok je na nekima limit 25 litara goriva po automobilu i 100 litara za kombije i kamione.

Restrikcije će trajati do 21. avgusta, a prošlog vikenda je zabeleženo nekoliko manjih sukoba na benzinskim pumpama kada je veliki broj Portugalaca došao da obezbedi gorivo za svoja vozila pre početka restrikcija.

Vozači kamiona, na čelu sa sindikatima, zahtevaju povećanje mesečne plate sa trenutnih 630 na 900 evra do 2022. godine. Iako poslodavci tvrde da ne mogu da ispune zahteve vozača jer za to nemaju novca, portugalski premijer Antonio Kosta danas je obe strane pozvao na pregovore.

Oglasili su se i portugalski farmeri koji strahuju da zbog štrajka neće uspeti na vreme da dostave voće i povrće u prodavnice, a mlekari upozoravaju da će izgubiti milione litara mleka kojem će, zbog dužine trajanja restrikcija, isteći rok trajanja.

Zabrinuti su i turistički vodiči sa juga zemlje, tačnije iz popularnog letovališta u regionu Algarve, tvrde da će zbog štrajka izgubiti goste na vrhuncu turističke sezone kojih, samo u avgustu, dođe milion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: