Štrajk se nastavlja: Ostali bez goriva, ima ga samo za bolnice i aerodrome

Lisabon -- Portugalske vlasti danas su službeno uvele ograničenje na kupovinu goriva na benzinskim pumpama.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Epa, Luis Forra
Foto: Epa, Luis Forra

Ovim merama vlasti pokušavaju da ublaže posledice energetske krize, izazvane štrajkom više od dve hiljade vozača kamiona i cisterni.

Portugalska vlast, sa vladajućom strankom Socijaldemokratske partije na čelu, sklopila je dogovor sa nezadovoljnim radnicima da osiguraju minimalne zalihe goriva, ali i prehrambenih proizvoda, za bolnice i aerodrome, prenosi Seebiz.

Ograničenje za građane je 15 litara benzina ili dizel goriva po automobilu na posebnim benzinskim pumpama, dok je na nekima limit 25 litara goriva po automobilu i 100 litara za kombije i kamione.

Restrikcije će trajati do 21. avgusta, a prošlog vikenda je zabeleženo nekoliko manjih sukoba na benzinskim pumpama kada je veliki broj Portugalaca došao da obezbedi gorivo za svoja vozila pre početka restrikcija.

Vozači kamiona, na čelu sa sindikatima, zahtevaju povećanje mesečne plate sa trenutnih 630 na 900 evra do 2022. godine. Iako poslodavci tvrde da ne mogu da ispune zahteve vozača jer za to nemaju novca, portugalski premijer Antonio Kosta danas je obe strane pozvao na pregovore.

Oglasili su se i portugalski farmeri koji strahuju da zbog štrajka neće uspeti na vreme da dostave voće i povrće u prodavnice, a mlekari upozoravaju da će izgubiti milione litara mleka kojem će, zbog dužine trajanja restrikcija, isteći rok trajanja.

Zabrinuti su i turistički vodiči sa juga zemlje, tačnije iz popularnog letovališta u regionu Algarve, tvrde da će zbog štrajka izgubiti goste na vrhuncu turističke sezone kojih, samo u avgustu, dođe milion.

Svet

strana 1 od 178 idi na stranu