Ruski gas osvaja Evropu: Samo Katar bolji od njih

Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

11:36

Ruski gas osvaja Evropu: Samo Katar bolji od njih
Foto: Depositphotos, Iurii

Prihodko je podsetio da će Rusija, polazeći od tekućih uslova na tržištu, kako se očekuje, ove godine održati pokazatelj po isporukama gasa gasovodom u Evropu na nivou rekordne 2018. godine.

Prihodko je istovremeno podsetio da se na osnovu trenutnih uslova na tržištu očekuje da Rusija i ove godine održi pokazatelj isporuka gasa putem gasovoda u Evropu na rekordnom nivou 2018. godine, prenosi "Sputnjik".

"Osim toga, po isporukama tečnog prirodnog gasa u zemlje EU Rusija takođe ulazi među lidere, zauzimajući drugo mesto nakon Katara", dodao je on.

Međunarodna grupa uvoznika tečnog prirodnog gasa u aprilu je objavila izveštaj u kojem se navodi da su najveći isporučioci tečnog prirodnog gasa na tržište Evrope u 2018. godini postali Katar (16,42 miliona tona), Alžir (9,29 miliona tona) i Nigerija (9,07 miliona tona). Pritom, izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište prošle godine je dostigao 4,43 miliona tona, SAD 2,7 miliona tona.

U isto vreme, krajem jula Evropska komisija je objavila izveštaj o implementaciji trgovinskih sporazuma sa SAD koji su postignuti godinama ranije. Prema informacijama komisije, 2019. godine treći po veličini isporuka tečnog prirodnog gasa u EU su SAD sa 12,4 odsto od ukupnog uvoza navedenog gasa u EU.

"Rusija je najveći i najpouzdaniji isporučilac "plavog goriva" u Evropu. Prošle godine su isporuke ruskog gasa na evropsko tržište iznosile 201,9 milijardi kubnih metara. Uzimajući u obzir realnu situaciju u svetu i na tržištu, prognozira se da će 2019. godine oni biti blizu tog pokazatelja", rekao je Prihodko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: