Reciklaža: KLM otvara fabriku održivog avionskog goriva

Holandska avio-kompanija KLM sa partnerima, SkyNRG i SHV Energy, najavila je otvaranje prve evropske fabrike za proizvodnju održivog avio-goriva (OAG).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2019.

13:54

Reciklaža: KLM otvara fabriku održivog avionskog goriva
Foto: Epa, SASCHA STEINBACH

Fabrika, koja će početi sa radom 2022. u Delfzejlu, u Holandiji, kao sirovinu će koristiti lokalni otpad, a emisija ugljen-dioksida biće smanjena za 85 odsto u odnosu na proizvodnju i upotrebu fosilnog goriva, navodi se u saopštenju KLM-a dostavljenom Tanjugu.

Proizvodni pogon, prvi takve vrste u svetu, biće specijalizovan za proizvodnju OAG, bio-gasa i nafte, koristeći kao sirovinu prvenstveno lokalni otpad i ostatke iz drugih industrija, poput upotrebljenog jestivog ulja, a fabrika će za rad koristiti vodonik koji se proizvodi uz pomoć energije vode i vetra.

"Od 2022. godine, fabrika će proizvoditi 100.000 tona OAG-a godišnje, od čega će KLM kupovati 75.000 tona. Ovo će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 200.000 tona godišnje, što je jednako emisijama koje se oslobađaju tokom hiljadu letova KLM-a između Amsterdama i Rio de Žaneira", rekao je Piter Elbers, predsednik i izvršni direktor KLM-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: