Kome treba Android? Huavej već ima spreman operativni sistem, nadigraće Trampa

Huavej je registrovao ime Hongmeng za svoj operativni sistem zasnovan na Androidu.

Svet

Izvor: Veèenje Novosti

Subota, 25.05.2019.

09:23

Kome treba Android? Huavej već ima spreman operativni sistem, nadigraće Trampa
FOTO: Epa, TOMS KALNINS

Novo ime će oduševiti mnoge korisnike Huaveja jer u kineskoj mitologiji Hongmeng označava situaciju pre stvaranja sveta.

Iako je nakon prvobitnog šoka Gugl objavio kako će nastaviti da pruža podršku Huavejevim pametnim telefonima do 19. avgusta u kineskoj kompaniji već imaju spreman rezervni plan.

Kako je predsednik Huveja Ren Žengfej istakao, u kompaniji su očekivali da će se ovako nešto dogoditi, pa su na vreme počeli s razvijanjem vlastitog operativnog sistema.

O kakvom se sistemu tačno radi mediji su do sada samo nagađali, no čini se kako bismo već ove godine mogli da ga vidimo uživo na pametnim telefonima.

Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu. Nije zanemarljiva ni činjenica da je Hongmeng (navodno) tako osmišljen da sve Android aplikacije mogu da funkcionišu na njemu bez problema.

Iza Hongmenga stoji profesor s kineskog Univerziteta Đao Tong iz Šangaja Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine.

Konačna verzija trebala bi da bude kompatibilna sa Android aplikacijama na telefonima, računarima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi i vizuelno trebalo da bude veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: