"Propada" kompanija koja je SAD pretvorila u naciju zavisnika

Suočen s gotovo 2.000 tužbi žrtava opioidne krize, Purdue Pharma, proizvođač leka protiv bolova OxyContin, na ivici je stečaja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2019.

11:02

Foto: dragana.stock@gmail.com/Depositphotos

Uprava kompanije navodno ozbiljno razmišlja o proglašenju bankrota što oslikava pod kojim je pritiskom Purdue Pharma, ali i njeni vlasnici, porodica Sackler, otkrivaju izvori Rojtersa, a prenosi Poslovni dnevnik.

Podsetimo, u američkoj javnosti sve je više optužbi da je kompanija godinama dovodila u zabludu lekare i pacijente širom sveta u vezi posledica dužeg korišćenja OxyContina.

Protiv kompanije, ali i drugih proizvođača opioidnih lekova, podignuto je više od 1.600 tužbi u kojima piše da su se koristili prevarom kako bi podstakli prodaju i korišćenje svojih proizvoda koji izazivaju zavisnost.

Prema poslednjim podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, opioidi koji uključuju lekove protiv bolova na recept i heroin i fentanil rezultirali su 2017. godine gubitkom 47.600 života zbog predoziranja, što je šest puta više nego 1999. godine.

Na opioidnu krizu koja je zahvatila Ameriku lani se osvrnuo i predsednik Donald Tramp izjavivši da bi zbog toga hteo da tuži proizvođače lekova protiv bolova.

Purdue Pharma obavio je već nekoliko razgovora s advokatima koji zastupaju tužitelje radi potencijalne nagodbe, pa bi odluku kompanije da proglasi bankrot trebalo posmatrati kao potez izbegavanja isplate pozamašne odštete.

Naime, otvaranje stečaja prema američkom zakonu kompaniji donosi zaštitu na način da zaustavlja tužbe i otvara mogućnost da s tužiteljima o nagodbi pregovara pod nadzorom stečajnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: