Preokret u najavi: Rusija pretiče Nemačku, Azija dominira

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svetu a iza nje će ostati Nemačka i Velika Britanija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

14:29

Preokret u najavi: Rusija pretiče Nemačku, Azija dominira
Foto: Thinkstock

Ovakvu analizu daje multinacionalna banka "Standard Chartered" u svojim dugoročnim prognozama rasta svetske privrede.

U izveštaju koji prikazuje projekcije svetske ekonomije do 2030. godine, banka je saopštila da će Kina verovatno smeniti SAD sa čelne pozicije. Smena na tronu mogla bi se deseti već sledeće godine, u nekoliko tačka, kada se indeksi mere kombinacijom deviznih kurseva kupovne moći i pariteta i nominalnog bruto domaćeg proizvoda, piše RT.

Pored Kine, među prvih pet će se nalaziti SAD, Indija, Japan i Rusija. Od šestog do desetog mesta nalaziće se Nemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija.

"Do 2020. godine većina svetske populacije će biti klasifikovana kao srednja klasa. Azija će biti predvodnik porasta srednje klase, u isto vreme srednja klasa stagniraće na Zapadu", kaže Madhur Jha, istraživač Standard Chartered.

U izveštaju se predviđa da će se azijske ekonomije značajno porasti u narednoj deceniji. Od deset najačih svetkih ekonomija, čak sedam će biti iz Azije.

Prošle sedmice, Svetska banka je u svojim ekonomskim prognozama rekla da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 odsto u 2020. i 2021. godini.

Banka je u analizi objavila da se ruska ekonomija prošle godine povećala za 1,6 odsto. Imali su relativno nisku i stabilnu inflaciju, kao i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama. Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu za rast ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 odsto.

Pozitivan uticaj rastućih svetskih cena nafte na rusku ekonomiju nadmašio bi negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa od 2013. godine. kao doprinos usporavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: