Tramp je upravo povukao novi loš potez - ajfon skuplji za 350 $

Predsednik Donald Tramp najavio je nove tarife za Kinu, što bi moglo da utiče na to da cena ajfona bude veća za Amerikance.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

19:42

Tramp je upravo povukao novi loš potez - ajfon skuplji za 350 $
(Foto: Getty images)

Tramp je izjavio da ne isključuje dodatni krug taksi na kineski izvoz koji bi pogodio i Eplove proizvode.

Ovaj potez naštetio bi američkim potrošačima i američkim kompanijama jer će porezi na robu povećati prilikom ulaska u zemlju. Epl bi zbog svega morao da odluči da li će podići cene kako bi to kopenzovao.

"Direktan uticaj osetio bi se u SAD“, rekao je Brajan Ma, analitičar istraživačke firme IDC.

"Ako nešto utiče 25 odsto na telefon od 1.000 dolara, to nije za šalu, bez obzira na to da li i koliko Epl nešto od toga apsorbuje, ili se na kraju to prenese na potrošača“.

Tramp želi da Epl svoje ajfone pravi u SAD, ali složeni, svetski lanac snabdevanja iz Azije teško da će se prekinuti tek tako.

Čak i ako se to dogodi, proizvodni kapaciteti ozbiljno bi povećali cenu ajfona, kaže Tim Bajarin, predsednik kompanije CS.

"Ako su napravili pametne telefone u SAD, to bi dodalo na cenu negde između 20% i 35%", rekao je on. On kao primer navodi da bi ajfon x mogao da košta dodatnih 350 dolara. To znači, kaže da bi bilo skuplje preneti proizvodnju ajfona u SAD nego da se nadomesti šteta od taksi kojima Tramp preti.

Epl kupuje delove od kompanija širom sveta pre nego što ih pošalje u Kinu, gde se sklapa većina ajfona.

Čipovi, na primer, dolaze od Tošibe, senzori od Boša, displeji od Samsunga...

Dalje, novi paket taksi ne bi pogodio samo Epl nego i druge američke teč kompanije koje se oslanjaju na kineske dobavljače.

To sve, kažu analitičari može ugroziti svetske lance snabdevanja, što će dovesti do većih cena elektronskih uređaja, pa čak i gubitak mnogih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: