"Makedonija mala, oslonjena na privredu EU"

Ministar finansija Makedonije Dragan Tevdovski ocenio je da je politička kriza završena i da sada može da se posveti ozbiljnim ekonomskim aktivnostima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

19:45

(Foto: Thinkstock)

On je, na marginama konferencije Juromani u Beču, rekao da je Makedonija dugoročno gledano želi da ostvari privredni rast od 4 odsto, a da u ovoj godini prognoze idu ka 3,2 odsto.

"Značajno je što je u Makedoniji završena politička kriza i započeta ozbiljna ekonomska aktivnost. Izvoz je glavni podsticaj za privredni rast, a spoljna trgovina beleži rast“, objasnio je Tevdovski.

Ukazao je da je Makedonija mala otvorena ekonomija oslonjena na privredu EU.

Pošto su prognoze za evropsku ekonomiju pozitivne, posebno za Nemačku sa kojom Makedonija ostvaruje 47 odsto ukupnog izvoza, to je dobro za našu zemlju, rekao je on dodajući da zbog toga vidi više potencijala nego rizika u ovoj godini.

Tevdovski je rekao da u 2018.očekuje da bude godina napretka u NATO integracijama Makedonije, kao i početka pregovora sa EU. Upitan za rešenje problema oko imena zemlje on je kazao da ne bi da spekuliše i da je u toku diplomatska aktivnost.

"Očekujemo da se u narednom periodu nastavi ta diplomatska aktvnost“, podvukao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: