Nakon turbulencija, za Britance iznenađenje

Britanska ekonomija je prošle godine porasla po većoj stopi nego što se prvobitno mislilo, posle boljeg od očekivanog poslednjeg kvartala.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

16:08

Nakon turbulencija, za Britance iznenađenje
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije je porastao za 2,3 odsto u 2015. godini, prema konačnim podacima britanske kancelarije za statistiku (ONS), pokazali su objavljeni zvanični podaci, prenosi agencija Frans pres.

Takvi podaci su blago viši u odnosu na preliminarnu procenu rasta od 2,2 odsto objavljenu prošlog meseca, ali su niži u odnosu na rast od 2,9 odsto iz 2014. godine.

U periodu oktobar-decembar 2015. godine, BDP je porastao za 0,6 odsto, u odnosu na prvobitno procenjeni rast od 0,5 odsto.

"Rast BDP-a je prijatno iznenađenje", izjavila je glavna analitičarka kompanije London kepital grup, Brenda Keli.

Najnoviji podaci su objavljeni nakon što je britanska vlada srezala projekciju rasta BDP-a za ovu godinu na 2,0 odsto sa prethodno projektovanih 2,4 odsto, navodeći kao razlog globalna tržišna previranja koja je prouzrokovala Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: