Prkose jačini dolara, vratili se rastu

Profit američkog proizvođača potrošne robe Prokter i Gembla porastao je u poslednjem kvartalu 2015. godine, uprkos jakom dolaru

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

15:27

Prkose jačini dolara, vratili se rastu
Foto: Thinkstock.com

Jačina dolara nastavlja da umanjuje vrednost prodaje u inostranstvu.

U tom kvartalu, kompanija je ostvarila neto profit od 3,21 milijarde dolara, za 35,1 odsto veći u odnosu na isti period 2014. godine, zahvaljujući rezanju troškova i fokusiranju na proizvode sa većom profitnom marginom, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi su, međutim, pali za devet odsto, na 16,9 milijardi dolara u kvartalu završno sa decembrom, uglavnom zbog negativnih efekata jakog dolara.

Međutim, kada se izuzme uticaj deviznog kursa, kao i ulaganja i prodaje delova poslovanja, takozvana organska prodaja kompanije je porasla za dva odsto.

"Ohrabreni smo povratkom na organski rast prodaje'", navodi se u saopštenju novog predsednika i generalnog direktora kompanije, Dejvida Tejlora.

Proizvođač deterdženta "tajd", paste za zube "krest" i pelena "pampers", saopštio je da je u tom kvartalu otkupio zajedničke akcije u vrednosti od dve milijarde dolara, i isplatio dividende akcionarima u iznosu od 1,9 milijardi dolara.

Posle objavljivanja ovih vesti, akcije kompanije su porasle za 1,1 odsto, na 70,70 dolara..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: