VW "ubira" plodove skandala, štedeće i u Kini

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen, pogođena skandalom vezanim zbog varanja oko izduvnih gasova, objavila je da odlaže planirane investicije u Kini.

Izvor: Tanjug
Podeli

"U svetlu aktuelne situacije i revizije naših investicija, kompanija je odlučila da za dve ili tri godine odloži povećanje udela u zajedničkom preduzeću sa kineskom kompanijom FAW", rekao je jedan od portparola nemačke kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

VW je bio među prvim stranim kompanijama koje su ušle na kinesko tržiste, i ima veliku proizvodnju u Kini zahvaljujući formiranju zajedničkih preduzeća sa najvećim kineskim proizvođačem automobila SAIC-om i kompanijom FAW grup.

Kina, kao najveće svetsko tržište automobila, ima ključni značaj za VW, pošto je samo tamo prošle godine ova kompanija isporučila 3,67 miliona automobila, premašivši američkog rivala Dženeral motors (GM) koji je prodao 3,54 miliona automobila.

VW trenutno ima 40-procentni udeo u zajedničkom preduzeću sa kineskim FAW-om, FAW-Folksvagen Automobili, i namerava da taj procenat poveća na 49,9 odsto, isti vlasnički udeo koji poseduje i u preduzeću sa SAIC-om.

"Troškovi investicije se još procenjuju", saopšteno je iz Folksvagena, koji, kako podseća Frans pres, nastoji da se oporavi od globalnog skandala i otkrića da je u 11 miliona svojih dizel automobila instalirao softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

Vesti

Fedu jednoglasno skratili krila

Vašington -- Savet guvernera američke Uprave federalnih rezervi usvojio je propis kojim se ograničava ovlašćenje Feda da kreditira finansijske institucije u slučaju krize.

Svet ponedeljak 30.11. 17:35 Komentara: 8
strana 1 od 272 idi na stranu