Raste nezaposlenost u Japanu

Stopa nezaposlenosti u Japanu porasla je u julu drugi mesec zaredom na 4,7 odsto sa junskih 4,6 odsto, jer oporavak od martovskog zemljotresa još uvek traje.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 31.08.2011.

09:51

Default images

Neki analitičari, međutim, nisu bili pesimistični po pitanju atmosfere na tržištu rada, jer su podaci pokazali da je ponuda poslova povećana drugi uzastopni mesec.

Prema preliminarnom izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova, broj nezaposlenih u Japanu porastao je za 50.000 iz juna na 2,94 miliona, dok je broj zaposlenih smanjen za 40.000 na 59,59 miliona.

Ministarstvo smatra da su rezultati takvi delimično usled teških uslova zapošljavanja u sektoru usluga, prvenstveno smeštaja i ishrane, koji beleže pad korisnika nakon martovske katastrofe.

Takođe, problemi zbog isključenja električne energije izazvani nuklearnom krizom u elektrani Fukušima imali su uticaja na zapošljavanje radnika na privremenim poslovima.

Stopa nezaposlenosti ne uključuje podatke iz tri oblasti koje su najviše pogođene martovskom katastrofom, Ivate, Mijagi i Fukušima, zbog teškoća sprovođenja ankete u potpunosti.

Istovremeno, vlada navodi da je prosečna potrošnja domaćinstva pala za 2,1 odsto u julu u odnosu na prošlu godinu, na 280.046 jena (3.640 dolara). Privatna potrošnja čini više od polovine bruto domaćeg proizvoda Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: