Vučić: "Najteža zima za Evropu u poslednjih 70 godina"; "Hrane ćemo imati dovoljno"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Grčkoj, gde je prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

Srbija

Izvor: B92.net

Utorak, 03.05.2022.

15:07

Vučić:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon svečanosti, predsednik Srbije se obratio novinarima, rekavši da je imao dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjoročnom periodu.

Predsednik je rekao da je sa Micotakisom razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U Aleksandropolisu, gde je prisustvovao početku izgradnje LNG terminala, Vučić je razgovarao i sa premijerima Bugarske i Severne Makedonije, kao i sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, o Ukrajini i svemu što se dešava u Briselu.

"Mislim da je dobro što smo bili ovde i što gledamo kako i na koji način da zadovoljavamo potrebe sa svih strana. Iako stvari o kojima smo govorili nisu jednostavne, verujem da ćemo u godinama koje dolaze moći da ponudimo normalan život građanima", istakao je Vučić.

"Dva ključna problema – energenti i hrana, a uz to inflacija"

"Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteža zima u poslednjih 70 godina. I ko vam priča da će sve da bude lako i lepo… Imate i naših ministara koji govore da će teći med i mleko, nije dovoljno ozbiljan i odgovoran i samo želi da bude popularan. Imate dva ključna problema – energente i hranu, a uz sve to inflaciju i nemogućnost izlaska na kapitalna tržišta. Keš postaje resurs i dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga, na današnji dan je to 51,8 odsto. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da, da bi se izbeglo mučenje našeg naroda, država se trudi da uradi sve što može.

"Da li ćemo uspeti? Ne mogu da obećam, ali mogu da obećam da ćemo pokušati sve", rekao je Vučić i dodao da će država pokušati da nađe rešenje da imamo naftu.

Prema njegovim rečima, problemi se svakodnevno gomilaju.

"Svaki dan donosi nove probleme", istakao je Vučić.

Podsećanja radi, ceremoniji su prisustvovali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirijakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da što pre smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandropolisu za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diversifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj ,već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: