Biz - B92.net

Vučić krstio kruzer vredan 20 mil. EUR (FOTO)

Sremska Mitrovica -- Premijer Aleksandar Vučić obišao je Brodogradilište Vahali u Sremskoj Mitrovici i prisustvovao krštenju rečnog putničkog kruzera, vrednog 20 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Brod "MPS Tomas Hardi", u vlasništvu švajcarske kompanije "Scila AG", dugačak je 135 metara, širok 11,45 metara, a težak 1.100 tona.

Ovaj putnički kruzer može da primi 172 putnika u 76 kabina i 10 apartmana.

Kompanija "Vahali", koja u sektoru brodogradnje neprekidno radi skoro 90 godina, 2005. godine je potpisalo ugovor o saradnji sa vlasnikom beogradskog brodogradilišta, kad je "Vahali" počeo njegovu veliku obnovu i opremio ga najsavremenijom mehanizacijom i alatima u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Od 2006. do 2016. godine, "Vahali" je sagradio trupove za više od 50 plovnih bagera, tri tankera, tri rečna kontejnerska broda, jedan pomorski kontejnerski brod i više od 25 rečnih putničkih brodova.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Brodogradilište "Vahali" u Zasavici kod Sremske Mitrovice osnovano je 2013. godine i predstavlja najveće i najvažnije brodogradilište te kompanije u regionu.

Pored izgradnje novih brodova, brodogradilište obavlja i sve vrste remonta u sektoru brodogradnje.

Kupac kruzera iz Sremske Mitrovice "MPS Tomas Hardi", švajcarska kompanija "Scila AG", više od 30 godina je operater luksuznih krstarenja evropskim rekama.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vahali je do ove godine za švajcarsku kompaniju izgradio više od 13 brodova te vrste.

Kompanija Vahali osnovana je 1923. godine u Holandiji, u blizini Arnhema na reci Val, po kojoj je i dobila ime, a "brodogradilišnu porodicu" trenutno čini oko 350 zaposlenih u Srbiji i Holandiji.

Kako ističe kompanija Vahali, od kako je premestila svoju proizvodnju iz Beograda u Zasavicu, postala je važan član lokalne zajednice sa brojnim donacijama i drugim vrstama podrške lokalnim ustanovama, sportskim klubovima, školama...

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Ta kompanija učestvuje i u državnom projektu dualnog obrazovanja, obezbeđujući praktičnu obuku srednjim tehničkim školama u regionu i saradnju sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, kako bi se omogućila stručna praksa studentima pomorske arhitekture i brodogradnje.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vahali je u postupku osnivanja sopstvenog centra za obuku brodograditelja u Mačvanskoj Mitrovici, a nedavno je osnovao i "Fondaciju Zasavica", čiji je cilj da mladim ljudima u Srbiji obezbedi školarinu i stipendije, kao i pomoć i podršku svojim zaposlenima i njihovim porodicama u različitim slučajevima.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.