Vesti -

Umesto 33.000 dug 76.000 EUR: Otplatiću 6 stanova

Beograd -- Odluka grčkih sudova da donesu presude kojima se krediti u švajcarskim francima tretiraju kao rizični ponovo je otvorila problem građana u Srbiji.

Izvor: O2
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Nije tačno da ne postoji propis u Srbiji kojim se reguliše postojanje valutne klauzule. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim se rukovode banke pri odobravanju zajmova, predviđa da se kod kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvaničan srednji kurs. Taj zakon u potpunosti je usklađen sa Direktivom Evropske unije i standardima EU koja poznaje indeksaciju kredita stranom valutom", rekao je Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije.

Oni najavljuju da će u ponedeljak predati poziv Vladi, ministarstvu finansija i centralnoj banci i tražiti da postupi na isti način i da ove kredite tretira kao problematične.

Sanja već deceniju otplaćuje kredit u švajcarskim francima. Kada se zaduživala uzela je kredit u vrednosti 90 hiljada franaka, što je tada bilo 55 hiljada evra.

"Onda smo otplaćivali do 2015. te do tog najvećeg skoka nekih 22 hiljade evra otplatili i kada se desio skok švajcarskog franka eura kada su se približili jako, čak franak u jednom momentu prestigao euro mi smo dugovali 76 hiljada eura", priča Sanja Vujanović, korisnica kredita u švajcarskim francima.

Procena je da je Srbiji u švajcarcima zaduženo 18 hiljada korisnika. Oni traže deindeksaciju tih kredita, odnosno njihovo vraćanje na dinarske iznose i mogućnost kolektivne tužbe koja sada u zakonu ne postoji.

"Znači ako ja i ugovorimo da vi meni platite nešto, 100 hiljada eura u protivvrednosti, vi meni kad ste isplatili nastali su dinari. Posle toga su sve dalje trasankcije su dinarske. ti dinari ne mogu svaki čas i svakog meseca da se vraćaju u devize. Zato to nije kredit sa valutnom klauzulom nego indeksirani kredit kako su ga nazvale sve države u Evropi", objašnjava Jelena Pavlović iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija.

Na drugoj strani, Iz udruženja banaka Srbije odgovaraju da je devizna klauzula po zakonu.

Zaduženi ne odustaju od zahteva da se pronađe rešenje jer kako kažu - ako su to uradile mnoge evropske zemlje, mora i Srbija.

"Ja narednih 21, 22 godine koliko još imam da otplaćujem kredit ja ću da otplatim 6 stanova", ističe Sanja.

Spremni su, ukoliko ne bude rešenja, da traže pravdu u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a tada neće tužiti banke nego državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.