Vesti -

Tri koraka: Evo kako do popusta za struju

Domaćinstva u Srbiji koja su u prethodnom periodu smanjila potrošnju električne energije imaće i ove zime popust u određenom procentu tokom grejne sezone.

Izvor: Kurir
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/vchal
Ilustracija: Shutterstock/vchal

Vlada Srbije usvojila: Popusti za struju i do 40 odsto

On će važiti na mesečnom nivou, a država na ovaj način želi da dodatno podstakne građane na racionalno korišćenje energije, koje doprinosi i stabilnom funkcionisanju energetskog sistema, piše Kurir.

Da bi potrošač dobio popust trebalo bi da podnese prijavu za status energetski ugroženog kupca. Ovaj zahtev podnosi domaćinstvo lokalnoj samoupravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta.

Ovo su osnovni koraci:

1. Preuzeti zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (sa sajta Ministarstva, sa sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave).

2. Popuniti zahtev (dokumentacija neophodna za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca navedena je u obrascu).

3. Predati zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi.

Uz podneti zahtev potrebno je još priložiti i poslednji račun za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju u zavisnosti od izbora domaćinstva, za šta želi da ostvari popust u plaćanju. U roku od mesec dana građani dobijaju rešenje o statusu.

Novina je da su kriterijumima obuhvaćena i seoska domaćinstva bez obzira na veličinu stambene jedinice koju poseduju, već se gledaju pre svega prihodi. Uredbom su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život. Oni mogu da steknu pravo na zaštitu od obustave isporuke električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.