Biz - B92.net

"Sve je bolje od zatvaranja"

Beograd -- Nakon sednice Kriznog štaba, održane u sredu, potvrđeno je uvođenje kovid propusnica za ugostiteljske objekte posle 22 časa.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, fiphoto
Ilustracija: Depositphotos, fiphoto

Ovo pravilo važiće od subote, 23. oktobra, a od ponedeljka će biti i kažnjavanja.

Kako je za B92.net istakao predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić, ugostitelji nisu srećni zbog uvođenja kovid propusnica, ali znaju da, ako je druga opcija bila zatvaranje klubova, ovu meru moraju da prihvate i pokušaju da sprovedu u delo kako bi, ističe, spasili poslove svojih radnika i sačuvali biznise.

Dodaje da će se u početku prepoloviti broj gostiju.

"Imamo i veliki problem sa delom osoblja koji ne želi da se vakciniše. Zato je jako bitno što je Vlada Srbije prihvatila naš predlog da serološki test, dakle test na antitela koji se radi u državnoj laboratoriji, takođe omogućava kovid propusnice", kaže Relić.

Ipak, svestan je da, kako kaže, idealnog rešenja nema, te da kovid neće sam nestati.

"Vidimo primer Italije, Francuske, Danske, Norveške i drugih evropskih zemalja koje su uvele kovid propusnice još u maju za sve objekte gde se okuplja veći broj ljudi i danas se tamo uz te propusnice normalno živi. U Srbiji postoji ogroman otpor prema kovid propusnicama i mi smo, naravno, zabrinuti kako će sve ovo ispasti na kraju, ali ponavljam, sve je bolje od zatvaranja", ističe Relić.

Inače, kako je ranije najavljeno, u subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.