Sve o kovid propusnicama – od ponedeljka počinje kažnjavanje

Beograd -- Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/FamVeld
Shutterstock/FamVeld

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosnoinformativne agencije Bratislav Gašić.

Na sastanku je bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primene ove mere.

Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

"Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se dodaje da je cilj uvođenja kovid propusnica isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Odlučeno je da će kovid propusnica biti validna i u slučaju:

- posedovanja na digitalnom zelenom sertifikatu;

- pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini, koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Iz Vlade podsećaju još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo.

To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina sinofarm, ruska vakcina sputnjik V kao i vakcine fajzer i astrazeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Kako nabaviti digitalni zeleni sertifikat?

Foto: Printscreen / eUprava
Foto: Printscreen / eUprava

Svi građani Republike Srbije mogu preuzeti digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19.

Da bi se dobio digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da građani budu registrovani na portalu e-Uprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat, prikazuje se opcija "Pokreni uslugu".

Foto: Printscreen / eUprava
Foto: Printscreen / eUprava

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije "Pokreni uslugu", građani provere svoje podatke, potvrde imejl-adresu i za nekoliko minuta digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu e-Uprava je dostupno OVDE.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

1) za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine "Astrazeneke";

2) za rezultate pi-si-ar i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

3) za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Podsetimo, svi građani Republike Srbije mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu